7 Ağustos 2019 Çarşamba

Merhaba,


Bu hafta stajımın son haftasıydı. Ödünç verme işlemleri hakkında yeni bilgiler edindim. Aynı zamanda kataloglama yaparak, son haftayı değerlendirmeye çalıştım.
Başladığım haftadan bu yana sürekli yeni bilgiler edindim ve var olanın üstüne ekleyerek devam ettim. Sürekli tekrarlayan işleri yapmayıp her günü ayrı ayrı kazanmaya çalıştım.  Bu aşamada her alanda bize yardımcı olan, zaman ayıran ve sabırlı davranan kütüphane çalışanlarının her birine ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Staj sürecinin oldukça verimli ve nitelikli geçtiğini düşünüyorum. Öğrenmiş olduklarımın ilerleyen süreçlerde benim açımdan oldukça kolaylık sağlayacağına eminim. Bu staj sonunda bir üniversite kütüphanesinin nasıl işlediğini, ne gibi işler yapıldığını ve nasıl kararlar alındığını öğrenmiş oldum. Bu nedenle tekrar teşekkür ederim. 

2 Ağustos 2019 Cuma

Merhaba;
Bu haftaya ilk olarak kütüphanede bulunan kitapları raflara yerleştirerek başladım. Ardından kitap etiketleri ve kataloglama ile devam ettim. Daha öncesinde gitmediğim B Blok Kütüphanesine  gittim ve oradaki işleyiş hakkında bilgi aldım. Dergi kataloglama ve sosyal medya kullanımı hakkında yeni bilgiler edindim. Yine burada da kitap yerleştirme ve raf kontrolüne devam ettim.
İyi okumalar dilerim..

26 Temmuz 2019 Cuma

Merhaba; geçtiğimiz hafta uygulamalarda öğrendiklerimiz bu haftanın oldukça verimli geçmesini sağladı.Kataloglama kayıtları daha hızlı ilerledi ve kitap kayıt rapoları ile ilgili bazı incelemeler yapıldı.Kütüphane raflarına yerleştirilen kitapların kontrolü yapılarak yenileri eklendi. Benden daha önce staja başlamış stajyer arkadaşlarımın bugün son günüydü, onlara gelecek süreçlerde başarılar diliyorum. Kütüphanede her konuda bize yardımcı olan, bize zaman ayıran kurum çalışanlarına tekrar teşekkür ederim..
    Stajımın son haftasına gelmiş bulunmaktayım şu an da hissetiğim duygular lise son sınıfın son cumasından hissedilen duygulardan bir farkı yok öyle üzgün öyle buruk bir gün bugün :(. Bu hafta ilk iş günümüzde geçen haftadan kalan birkaç kitabın raf kaydırma işini hallederek güne başladık. Raf kaydırma işimiz bittikten sonra  Haydar abinin bize verdiği raporlama ödevinin sunumunu gerçekleştirdik. Haydar abi sayesinde raporlamanın nasıl yapılacağını yönetime nasıl sunulması gerektiği gibi ince detayları öğrendik. Daha sonra ki süreçte ise en sevdiğim işlerden biri olan kataloglamanın başına geçtik geçen haftadan gelen kitapların hepsinin katalogunu yaptık. Gitmeden önce gelen kitapları bitirdigimiz için çok mutluyum :). Bu haftamız genel olarak gelen kitapların kataloglamasını yapmak ile geçti. Son günümüz yani bugün ise Enes abi bizlere Dspace' de nasıl kayıt oluşturacağımızı ne gibi özellikler olduğu hakkında bize detaylı bir bilgilendirme yaptı.
Enes abinin güzel sunumundan sonra B bloğa giderek gelen kitapları raflara yerleştirip Melek abla ile vedalaştık. Daha sonra D bloğa gelerek herkesle vedalaştık :( .Buradan Haydar abiye,Melek ablaya Merve ablaya ,Hande ablaya ve Enes abiye tekrardan çok teşekkür ediyorum. Kısa staj dönemimizde bizlere kütüphaneciliğin ne demek olduğunu gösterdiler kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnanın kısa sürede bu kadar şey öğrenebileceğim aklımın ucundan geçmezdi daha uzun olmasını dilerdim :(.
Hepinizi çok sevdim öğrettiğiniz herşey için çok teşekkür ediyorum kendinize iyi bakın bloğum sana da hoşçakal seni yazmayı da çok sevmiştim...
Merhabalar. Bugün stajımızın son günü içim biraz buruk haliyle çalışmaya ve herkese alışmıştık çünkü. TED Kütüphanesi çalışanlarıyla tanışmak vakit geçirmek oldukça verimli ve güzeldi. Biraz da bu hafta neler yaptımızdan bahsedeyim :) Haydar Bey'in verdiği raporlama sunumlarını gerçekleştirdik. Sunum tekniklerini ve raporlamaya dair her şeyi anlattı bize. Daha sonra yeni gelen kitapların fiyatlarını yazıp kataloglama yaptık. Bu zamana kadar yapmış olduğumuz kataloglardan B blok olarak ayırılan kitapları yerleştirdik. Enes Bey bize 'DSpace'in nasıl işlediği hakkında bilgi verdi. Kafamızda daha çok şekillenmiş oldu. Bu haftamızda böyle bitti. TED kütüphanesinde staj yaptığım için mutlu ve şanslı hissediyorum kendimi. Burda edindiğim bilgilerin bana oldukça yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle burdan ayrılırken kataloglamayı sevmem beni oldukça mutlu etti. Bize her zaman destek olan ilgilenen herkese teşekkür ederim.Tekrar görüşmek dileğiyle. :)
Merhaba stajımızda son haftamıza geldik. Haftaya Haydar abinin verdiği raporlama ödevlerimizin sunumuyla başladık. Haydar abi bize rapor sunumu ile ilgili tecrübelerini aktardı. Daha sonra yeni gelen kitap kolileri oldu, onları açtım ve faturalarından kontrol edip fiyatlarını yazdım. Haftanın geri kalan kısmında yeni kitapları kataloglayarak geçirdim. Son iki günde katalogladığımız kitapları raflara yerleştirdim sonra Enes abi bize "DSpace'i" anlattı. B blokta Melek ablanın yanına uğradık ordaki birikmiş kitaplarıda raflara yerleştirdik ve Melek abla ile vedalaştık. Melek abla bizlere dergiler ve sosyal medya yönetimi konusunda ileride meslek hayatımızda kullanabileceğimiz çok değerli bilgiler öğretti kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Öğleden sonrada Merve abla, Hande abla, Enes abi ve Haydar abi ile vedalaştık. Onlara da bir kütüphanenin işleyişine dair, hatta daha fazlası diyebilirim. verdikleri tüm bilgiler ve bize kazandırdıkları deneyimler için teşekkür ederim. Aslında buraya alışmıştık ve burada staj yapmak çok keyifliydi, bittiği için üzgünüm.. Son olarak burada staj yapmayı düşünenler için kesinlikle stajınızı burada yapmalısınız diyorum,kütüphanesi ve görevlileri ile sizlere büyük değer katacaktır.

19 Temmuz 2019 Cuma


Merhaba !
İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü 3. Sınıf çift anadal, öğrencisi olarak başladığım kütüphane stajımın ilk haftası hakkındaki düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kütüphane stajına başlamadan önce, başvuru sürecinde bir üniversite kütüphanesinde staj yapmak bireysel olarak kendimi daha iyi geliştirebileceğimi düşündürdü ve bende, tüm personeli bölüm mezunu olan TED Üniversitesi Kütüphanesi'ne staj başvurusunda bulundum. Bu süreçte şehir dışında olduğum için, yüz yüze görüşme olanağımız olmadığından mail üzerinden haberleştik ve oldukça ilgili,hızlı geri dönüşler ile karşılaştım. Bu nedenle henüz başlamadan kurum çalışanlarına teşekkür etmek istedim. 
Başladığım ilk gün kütüphaneyi tanımak üzere genel işleyiş hakkında bilgi aldım. TED Kütüphanesi açık raf sisteminde, oldukça sessiz, öğrencilerin kullanabileceği çalışma odaları, bilgisayarlar, üniversite bünyesindeki bölümlere göre nitelikli bir araya getirilmiş kitaplar bulunmakta. Aynı zamanda istatiksel raporlar sonucunda oluşturulan en çok okunanan roman kitaplarının ayrı bir alanda sergilenmesi kullanıcı odaklı bir kütüphane olduğunun göstergesi olduğunu düşünüyorum. Kitaplar LC Sınıflama Sistemi ile kataloglanmış ve SirysiDynix otomasyon sistemi üzerinden kaydediliyor. Kaydedilen kitaplar üzerine numaraları yapıştırılıyor ve güvenlik etiketi aktifleştiriliyor. Üniversite Kütüphanesi iki ana bölümden oluşuyor B ve D blokları gibi düşünürsek kitapları yerleştirebilmek için harflerine göre ayrılıyor ve kitaplar raflarda yerini almaya hazır durumu getiriliyor. Her kütüphanede olduğu gibi mevcut kitapların üzerine yeni kitaplar eklendiğinde yer açısından birtakım sorunlar oluşabiliyor. Bu nedenle yerleştirilmiş kitaplar boş raflara taşınarak yenilerine yer açılıyor. Bunların tamamını bir hafta içinde pratik yaparak öğrenmeye çalıştım. Aynı zamanda otomasyon sistemi üzerinde rapor alınması ve istenilen yere sunulması için yapılması gerekenleri de öğrenmiş bulunmaktayım. Bu sayede hangi materyalin ne kadar kullanıldığını ya da hangi fakültenin neyi ne kadar kullanmış olduğunun verisini kısa bir zaman zarfı içinde elde edebiliyoruz. Bu hafta içinde ANKOS arayıcılığıyla online olarak düzenlenen Açık Erişim ve Kurumsal Arşiv üzerine gerçekleştirilen bir konferansa da katılmış bulunmaktayız. 
İlk haftadan bunları öğrenmiş olmak ve ilerleyen süreçlerde daha çok bilgi edeceğimi düşünmek doğru bir karar aldığımı gösteriyor. Oldukça bilimsel ve nitelikli bir staj dönemi geçirdiğimi  sizlerle paylaşmak istedim. İyi okumalar dilerim.
    Üçüncü haftadan herkese merhaba öncelikle belirtmek isterim ki bu hafta önceki haftalara göre benim için çok çok hızlı geçti ve bir anda cuma gününe ışınlandım sanki :). Bu hafta ilk olarak yeni gelen stajyer arkadaşımız Deniz ile tanıştık. Tanışma kısmı bittikten sonra yeni gelen kitapları kolilerinden çıkartıp eksik olup olmadıklarını kontrol ettik. Biraz uğraştırıcı bir iş olsa da öğlene kadar bu işinde üstesinden geldik. İlerleyen süreçte ise  en sevdiğim işlerin arasında yer alan kitap kataloglama işi ile devam ettik. Bu hafta diğer haftalardan farklı olarak Merve abla da bizlerle beraber aynı odada çalışmaya başladı çalışma şevkimiz ve iş aşkımız da Merve abla sayesinde iki katına çıktı buradan Merve ablaya çok teşekkür ediyorum umarım hep bizimle birlikte olur :).
    Bu güzel gelişmenin ardından Haydar abi Deniz ile bana raporlama hakkında bir sunum yaptı ve ikimize raporlama ile ilgili üç ödev verdi bizde bu üç ödev ile gün boyu uğraştık ve sonunda bitirdik ortaya güzel ve farklı veriler çıktı. Son gün ise ilk defa yaptığımız ve TEDU Kütüphanesinde yılda iki kez gerçekleşen harikulade bir iş olan raf kaydırma işini gerçekleştirdik. Bu iş yorucu olmasına rağmen bu işi yaparken çok fazla eğlendik tabi sonlara doğru çok komik olaylar yaşandı ama o kadar da detaya girmeyim bence :). Son olarak da unutuyordum webinar'ın düzenlediği açık erişim ve kurumsal arşiv sunumunda da Sönmez Bey'i dinledik eğlenceli ve bilgi dolu bir sunum olduğunu da eklemeden geçmek istemedim :). Özetlemek gerekirse çok güzel ve dolu dolu bir haftayı daha geride bırakıyorum hoşçakalınnn.
Merhabalar hızlı ve verimli bir haftanın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu hafta fazlaca yeni kitaplar geldi ve genel olarak kitapların rafa gitme süreciyle ilgilendik. Hep bir elden kitapları kataloglamakla başladık 36 olduktan sonra etiketlerini çıkarttık yapıştırdık. Kataloglarımı her geçen gün düzeltmeye ve hızlanmaya çalışıyorum daha da iyi olur umarım :)Kitapların en hızlı şekilde kullanıcıya ulaşması için bu işlemleri hızlı bir şekilde yürüttük. Bir kitabın rafa gitme sürecinde  benim de emeğimin olması onu yerine yerleştirirken bana oldukça mutluluk verdi. Bu hafta bize fark katacak ANKOS webinarına katıldık hep beraber. Webinarın konusu Kurumsal Akademik Arşivle alakalıydı. Webinarın bizim için farklı ve bilgilendirici olduğunu düşünüyorum. Yeni gelen kitaplara yer açılması açısından raf kaydırması yaptık bugün. Raf kaydırma biraz yorsa da bizi grup çalışmasıyla çabuk bitti. TEDÜ Kütüphanesi'nde sürekli farklı işlerle yeni bilgilerle geçiyor günlerimiz bizle bilgi ve tecrübelerini paylaştıkları ve bizi meslektaşları gibi gördükleri için herkese teşekkür ediyorum burdan :) Haftaya görüşmek üzere.
Merhabalar stajımızda 3.haftayı geride bırakıyoruz, haftaya son haftamız olacak. Bu hafta 15 Temmuz'a denk geldiği için pazartesi tatildi, salı günü devam ettik stajımıza. Salı sabahı Gobi, Homer ve Pandora'dan satın alınan yeni kitap kolileri geldi, kolileri açtım ve gönderilen raporlardan kitapları kontrol ettim. Sonra Hande Abla'nın verdiği kitap raporları ile kayıtlı satın alma dönemindeki listeleri kontrol ettim. İzmir'den gelen bağış kitap kolisi vardı onu açtım ve listesini çıkardım. Sonra yeni gelen kitapları katalogladım. Perşembe günü Webinar'da Sönmez Çelik Bey'in  ANKOS açık erişim, kurumsal arşiv sunumunu izledik. Son günümüz de kütüphanedeki rafları kaydırma işlemi yaptık yani raf düzenleme işlemi diyebilirim. Bu şekilde yine hızlı ve yoğun geçen bir hafta oldu.

16 Temmuz 2019 Salı

   Stajımın ikinci haftasından herkese merhabalar zaman ne kadar hızlı geçti de ikinci haftaya geldik farkında bile değilim :) Bu haftanın başında Melek abla ile çalışacağımız için  sabah ilk iş olarak B bloktaki kütüphane binasına gittik. Melek abla bizi çok güzel bir şekilde karşıladı. İlk izlenimim olarak B bloktaki kütüphanenin D bloktaki kütüphaneye göre daha küçük olmasına rağmen güzel mistik bir havası olduğunu düşünüyorum. Melek abla ilk gün kütüphanedeki kitapları,dergileri rafa dizmemizi istedi. Daha sonraki süreçte Melek abla bizlere sosyal medyayı nasıl yönettiğini sosyal medyanın kütüphane için ne kadar önemli bir yerinin olduğunu bizlere gösterdi. Ben kütüphane için sosyal medyanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi kavradım. Melek abla  sosyal medyada oluşturduğu görselleri hangi programlar sayesinde oluşturduğunu gösterdi. Bu programlar benim çok hoşuma gitti hem çok kullanışlı hemde kullanımının kolay olması ilgimi daha çok arttırdı. İlerleyen süreçte hayatımda kullanabileceğim programlar arasında yerini aldı  teşekkürler  Melek abla :). Bu programları öğrendikten sonra Melek abla bizlere derginin nasıl kataloglanması gerektiğini ve kütüphaneler arası ödünç alma verme sürecinin nasıl işlediğini gösterdi bunun yanında bizlere de dergileri kataloglatmayı  ihmal etmedi :). İki günümüz böyle hızlı ve bilgi dolu geçerken B bloktaki son günümüzde ise dergileri geri dönüşüme nasıl göndereceğimizi bu süreçte neler yapmamız gerektiğini de öğrendik.
    Öğle vakti Melek abla ile vedalaştıktan sonra D bloktaki kütüphanemize yuvamıza yeniden geri dönüş yaptık :). D blokta ise geçen hafta izinli olan Enes abi ile tanıştık kendisini çok sevdik :). Enes abi bizlere Swot Analizini nasıl yapacağımızı, ANKOS ve Ekualin ne olduğunu ne işe yaradığını anlattı ve bizlere anlattığı şeyler üzerinden 3 ödev hazırlamamızı istedi. Hazırladığım bu ödevler sayesinde veri tabanlarının önemini, veri tabanlarının neye göre seçildiği,bir kurumun güçlü yönlerinin zayıf yönlerini nasıl analiz edilmesi gerektiği,kitap ön girişi nasıl yapılabilir gibi önemli bilgileri edindim. Bu yüzden Enes abiye çok teşekkür ediyorum ufkumu genişlettiği için. Bu haftada böyle ne olduğunu anlamadan bitti dolu dolu ve zevkli geçti sonraki hafta görüşmek üzere öğrenmeye devam.
İkinci haftamızdan herkese merhaba. İkinci haftamızda dolu dolu ve hızlı geçti. Pazartesi gününden çarşamba öğlene kadar B blok kütüphanede Melek Hanım'ın yanındaydık. Birikmiş olan kitapları yerleştirip kitap etiketledik. Salı günü dergi kataloglamayı öğrendik, katalogladık. Daha sonra Melek Hanım bize KİTS'i öğretti. Sosyal medyayla ilgilendiği için kullandığı programları bize gösterdi ve kütüphane ile ilgili tasarım oluşturmamızı istedi günümüz böyle  bitti. Çarşamba günü süresiz süreli yayınların işlemlerini ve ayıklamalarını yaptık. Melek Hanım'la çalışmak eğlenceli ve güzeldi.
Öğleden sonra D blok kütüphanesine geçtik ve birikmiş olan kitpları yerleştikten sonra kataloglama yaptık. Perşembe günü Enes Bey'le tanıştık.Bize üstünde çalışma yapacağımız konuları söyledi iki gün çalışmamız için süre verdi bugünde sunumumuzu yaptık. Veritabanları hakkında çok bilgim olmamasına rağmen şuan Enes Bey'in sayesinde birçok şey biliyorum. TEDU Kütüphanesinde staj yaptığım için mutluyum bana çok şey kattığını düşünüyorum. Haftaya görüşmek üzere.
Stajımızda 2.haftamız, bu haftaya B blokta Melek ablanın yanında başladık. İlk gün sabahında Melek abla ile tanıştık devamında bize B bloktaki  kütüphaneye gezdirdi, kütüphane içeriği hakkında bize bilgi verdi. Melek abla kendisinin burada hangi işleri yaptığını bizlere anlattı. Tanışma faslından sonra birikmiş kitap ve dergileri raflara dizdik ardından Melek abla bize dergi kataloglamayı gösterdi, bizler de birkaç dergi katalogladık. Ertesi gün Melek abla bize sosyal medya yönetimi ile ilgili bilgi verdi, tecrübelerini aktardı. Kendisinin de kullandığı birkaç içerik hazırlama platformunu bizimle paylaştı ve bizim bu platformları denememizi, içerik üretmemizi istedi. Gün içinde platformları tek tek kullandık, içerik ürettik bitirdikten sonra Melek ablaya neler yaptığımızı anlattık ve platformları avantaj/dezavantaj bakımından yorumladık, başka nelerin yapılabileceğini konuştuk. Öğleden sonra süreli süresiz rafındaki dergileri topladık ve Melek abla bu dergilerin ayıklanması ve dergilerin excel listesindeki kayıtlarını nasıl düzenleyeceğimizi bize anlattı, kalan zamanımızda bu işi yaptık. Son gün Melek abla bize kütüphaneler arası kitap/dergi vs. ödünç sistemlerini anlattı. Melek abla ile 2,5 gün geçirdik ve bu kısa zaman  içerisinde bana ileride yararlanabileceğim çok değerli bilgiler kazandırdı, ilgisi için Melek ablaya teşekkür ederim.
Haftanın kalan kısmını D blokta Enes abi ile geçirdik. İlk haftamızda Enes abi izinliydi o yüzden onunla da yeni tanıştık. Burada da raflara dizilecek kitaplar vardı onları dizdik daha sonra bir bağışçı tarafından gelen kitapları listeledim. Ertesi gün Enes abi ile kısa bir toplantı yaptık bize swot analizini ve veri tabanı karşılaştırması hakkında bilgi verdi daha sonra  Enes abi bu konularla alakalı bizden istediğimiz herhangi bir kurumun Swot analizini, bir tane veri tabanı karşılaştırması ve satın alınacak kitaplardan bizlere 20’şer adet paylaştırıp sistemde kontrol ederek ön girişlerini yapacağımız 3 görev verdi.  Görevlerimizi tamamlayınca Enes abi ile tekrar değerlendirme görüşmesi yaptık ve haftayı da böyle bitirdik. Yine Enes abiye de ilgisi için teşekkür ediyorum. Biraz uzun yazıyorum sanırım ama gerçekten burada stajımız dolu dolu geçiyor ve sürekli aktif olduğumuz için zaman çok hızlı geçiyor şimdiden stajımızın yarısını tamamladık.

5 Temmuz 2019 Cuma

Stajımın ilk günü çok heyecanlıydım.Kuruma ilk girdiğimiz andan itibaren Haydar Bey, Merve Hanım, Hande Hanım bizi çok sıcak bir şekilde karşıladılar.İlk olarak raflara kitapları numaralarına göre dizmeyi öğrenmek için uygulama üzerinden rafa kitap dizme oyunu oynadık.Bu uygulama sayesinde kolaylık ile bu işi nasıl gerçekleştireceğimizi öğrenmiş olduk. Daha sonraki süreçte ise Hande Hanım bizlere kataloglama yapmayı öğretmeye başladı.İlk günler Hande Hanıma bir çok soru sorarak ve hata yaparak yormuş olsak'ta o bize karşı sabırla ve hoş görü ile öğretmeye devam etti.Bu yüzden özellikle Hande Hanım'a bu konuda ki emekleri için çok teşekkür ediyorum :). Hafta boyunca kataloglama yapmaya devam ettik daha önce beceremediğim kataloglama işini kavrama başladım. Kataloglama'ya olan sevgimin bu süreçte artması beni çok mutlu etti :). Kataloglama yapmanın ne kadar önemli ve emek gerektiren bir iş olduğunu da bu  süreçte anlamış oldum.Kısacası özetlemek gerekirse kataloglama yapmanın tam benlik bir iş olduğunu düşünmeye başladım :). Stajımın ilerleyen haftalarının da bu derecede güzel geçeceğini düşünüyorum.Öğrenecek bir sürü güzel bilginin olduğu bir kuruma geldiğim içinde çok mutluyum.Bu kurumda staj yapmayı tercih ederek ne kadar güzel bir iş yaptığımı da anlamış oldum.Haftaya görüşmek üzere seni seviyorum kütüphanem.

Merhaba ben İsmail, bugün stajda ilk günümüzdü biraz heyecanlıydım açıkçası. Sabah 9’da kütüphanedeydik. İlk günümüzde sabahtan Hande abla, Merve abla  ve Haydar abi ile tanıştık, çok samimi ve içtenlerdi. Çayımızı içtikten sonra Hande abla bize kütüphaneyi gezdirdi hangi yerde ne olduğunu, kütüphane bölümlerinin nasıl işlediği ve sağlanan hizmetlerin ne şekilde olduğunu anlattı. Daha sonra öğlene kadar birikmiş kitapları raflara yerleştirdik ve Haydar abi kontrol etti, ufak birkaç hatamızın bulunduğunu ve hatalarımızın neler olduğunu bize açıkladı. Öğleden sonra kitaplara etiket,  mühür işlemlerini yaptık ve hazırlanan kitapları raflara yerleştirdik bu şekilde ilk günümüz geçti.
Bugün stajımızda ikinci günümüz ve bugün içerisinde kataloglama yaptık. Hande abla sabahtan bize kataloglamayla ilgili bilgilendirici bir not verdi. Daha sonra bize kataloglama ile ilgili bir eğitim verdi eğitimin sonunda beraber birkaç örnek yaptık daha sonra bizlere 10’ar tane kitap verdi ve bunları kataloglamamızı istedi öğleden sonra onları yaptık, bitirdikten sonra Hande abla kontrol etti eksiklerimizi bizlere söyledi ve gün böyle bitti.
Stajda 3. Günümüz kataloglama ile devam ettik önceki günden alıştığım için rahat, hızlı şekilde daha fazla kataloglama yaptım, ilk başta yaptığım basit hatalara dikkat etmeye çalıştım. Gün sonunda Hande abla kataloglarımızı değerlendirdi ve ertesi gün hakkında bilgi verdi. Bu şekilde yoğun ve akıcı bir şekilde günümü tamamladım.
4. günümüzde sabah Haydar abi ödünç verme sistemi hakkında bize bilgi verdi. Daha sonra katalogladığımız kitapların etiketlerini oluşturduk ve kitaplara yapıştırdık, kitapların mühürlerini yaptık. Öğleden sonra Haydar abi ile katalogladığımız kitapları kontrol ettik. Kontrol bitince yine etiketleri oluşturduk ve yapıştırdık.
5.gün ve haftanın son günü, sabah Haydar abi bize rapor hazırlama ile ilgili bir eğitim/sunum verdi. Eğitimde nasıl rapor hangi konuda nasıl rapor hazırlayabileceğimizi gördük. Eğitim sonunda Haydar abi bize bazı rapor görevleri verdi ve bu raporlardan bir sunum yapmamızı istedi. Günün kalan kısmında rapor görevimle ve katalogladığımız kitaplara etiket oluşturmakla ilgilendim. Bu şekilde günümü ve ilk haftamı bitiriyorum..
Kendim için güzel, akıcı ve değer katan bir haftayı geride bıraktığımı düşünüyorum. Bu hafta bana verdikleri bilgiler ve yakın ilgileri için Merve abla, Hande abla ve Haydar abiye çok teşekkür ederim.

TEDU Kütüphanesinden herkese merhaba. 1 Temmuzda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden üç arkadaş staja başladık. Tabi ki heyecanlıydım ama Merve Hanım, Hande Hanım ve Haydar abi sıcak tavırlarıyla heyecanımı giderdi. İlk gün LC sınıflama sisteminin nasıl olduğunu ve kitapları nasıl yerleştireceğimizi öğrendik ve kitap yerleştirdik. İkinci gün kataloglamayı öğrenmek için Hande Hanım bize en ince ayrıntısına kadar öğretti ve iki gün üst üste kataloglama yaptık benim kaydetmeyi eksik anlamış olmamla  beraber talihsizlik yaşasam da Hande Hanım çok hoşgörülü davrandı ve beni rahatlattı. Perşembe günü kitap etiketi çıkarıp onları yapıştırdık. Bugün ise Haydar Bey bize raporlamayı anlattıktan sonra materyal türüne göre ödünç alma saysı, fakülte türüne göre ödünç alma sayısı gibi konularda rapor almayı öğrenmemiz için rapor istedi ve önümüzdeki haftalarda da sunmamızı isteyeceğini belitti. Böylece haftamız dolu dolu ve çok hızlı geçti. Buradaki herkes çok samimi. TEDU Kütüphanesinde staj yapmaktan mutluyum. Haftaya görüşmek üzere:)

17 Haziran 2019 Pazartesi

On dördüncü haftadan herkese merhaba, Bu haftanın adı "Son Hafta".
Adından da anlaşılabileceği gibi bu stajımız bu hafta bitti.

İlk günün sabahında kitapları rafa yerleştirdik. Daha sonra otuz altılıkları kaşeledik. Kaşe bittikten sonra onları da rafa yerleştirdik. Geçen hafta excel üzerinden düzenlediğimiz P rafını raflarda bulup Sirsi üzerinden düzenledikten sonra otuz altılıklara koyduk. Günün sonuna doğru Merve Abla son staj haftamız olduğu için bize bir vade partisi düzenledi. Her şey çok güzeldi.

İkinci gün P rafını Sirsi üzerinden düzeltmesini bitirdik. Merve Abla öğleden sonra bize izin verdi ve stajımız bitti.

Buraya son kez blog yazıyoruz. Staja gelecek arkadaşları kıskandığımı dile getirmek isterim. Stajımız bitti ama bitmemesini, devam etmesini şahsım adına dile getirmek isterim. Çünkü içinde çalışan bütün kütüphaneciler gerçekten çok donanımlılar ve bütün tecrübelerini sizinle paylaşıyorlar. Kütüphanedeki işleri yaparken sizi dışarıda bırakmıyorlar ve sizi de işin içine katarak düşüncelerinizi alıp işi öyle yapmaya çalışıyorlar. On dört haftada kütüphanecilikle ilgili çok değerli bilgiler edindik. Bilgilerini esirgemeyen bütün kütüphanecilere teşekkür ederim.

Bir daha burada yazamayacağız bu yüzden görüşmek üzere demeyeceğim. Son söz olarak gelin kütüphaneyi görün, burada staj yapın demek istiyorum.
Stajımızın son haftasından hepinize merhabalar. Bu hafta blog yazımızı ilk defa perşembe günü yazıyoruz. Bu yazımda TED Üniversitesi Kütüphanesinde geçirdiğim bir dönemlik staj deneyimimi kısaca değerlendirmeye çalışacağım. Öncelikle iyi ki stajımı bu kurumda yapmışım diyebilirim. Staj yapacağımız kurumları seçerken açıkçası bana bir şeyler kazandırabilecek bir kurum seçmeye çalıştım. Düşündüğüm gibi de oldu. Bu kütüphane teoride öğrendiğimizi pratiğe dökmenin ve bunu kütüphanenin her biriminde yapmanın bir adresiydi benim için. Sizler de daha önce yazdığım blog yazılarını okursanız bunu anlayacaksınız. Aslında söylenebilecek çok şey var. Fakat özetlemek gerekirse; bu süreçte, iyi insanların yönettiği ve çalıştığı iyi bir üniversite kütüphanesinde iyi bir stajyer olmaya çalıştım. Onlar da alanımızla ilgili her şeyi sabır ve itinayla öğretmeye, göstermeye ve uygulamamamıza fırsat tanımaya çalıştılar. Bir dönem süren stajımız bu şekilde geçti.  Buradan yine onlara teşekkürlerimi sunarım. Burada yazımı noktalamam gerekiyor galiba. Hepinize iyi günler. 

24 Mayıs 2019 Cuma


Stajımızın biten bir haftasından daha hepinize selamlar. Bu hafta Çarşamba günü yine rafa kitap atmakla başladı. Öğleden sonra B Blok’a gidip günün kalanını depo kitaplarını kataloglamakla geçirdik. Perşembe günü ise Sirsi üzerinden bağış kitapları ile ilgili bazı yazım yanlışlarını kontrol edip düzelttik. Sonrasında bir excel dosyası üzerinden “P” rafındaki kitapların katalog kayıtlarındaki yer numaralarını kontrol ettik ve yine aynı excel dosyası üzerinde, yapılacak düzeltmeleri ayrı bir alanda belirttik. Perşembe günü de böyle geçti gelelim Cuma gününe. Bugün sabah dünden kalan “P” rafı kontrollerini tamamladık ve geçen hafta yapmaya başladığımız “elektronik kitap” araştırmasına devam ettik. Az sonra bu araştırma üzerine konuşup stajımızın bu haftasını da sonlandıracağız. Bu hafta da böyle geçti. Haftaya son kez görüşmek dileğiyle hoşça kalın.
On üçüncü haftadan herekese merhaba, bu haftanın adı "Donated ve P rafı kontrolü". Adından da anlaşıldığı gibi bu hafta excel üzerinden bağış kitapları ile P rafı kitaplarını kontrol edip düzenleyemeye çalıştık.

Birinci gün sabahından öğlene kadar bir 36lık yapıp rafa kitap attık. Öğleden sonra B Blok'a gidip depo kitaplarının kataloğunu yaptık.

İkinci gün bağış kitapların kimin bağışladıklarını bulup bağışlayan kişilerin ismini bir standarda bağlayıp yanlış olan bilgileri düzenledik. Daha sonra P rafında yer alan kitapların yer numaralarını kontrol edip yanlış olan yer numaralarını düzeltmeye çalıştık.

Üçüncü gün P rafının geri kalan kitapları düzenledikten sonra geçen haftadan kalan elektronik kitapların alan araştırmasını bitirdik. Sonrasında Merve Abla ile bu konuda bir toplantı gerçekleştirdik.

Haftaya görüşmek üzere.

20 Mayıs 2019 Pazartesi

On ikinci haftadan herkese merhaba. Bu haftanın adı "Otuz Altı". Bunun nedeni ilk gün üç tane otuz altı yapmam.

İlk günün sabahında kitapları rafa attık. Daha sonra üç tane otuz altı yaptım. Otuz altı uzun sürdüğü için bugün sadece bunları yapabildim.

İkinci gün sabahında üniversitenin EBYS arşivini gördük. Daha sonra Merve Abla bize EBYS sistemini anlattı. Öğleden sonra "Araştırmacı Yazar ID-Researcher" eğitimine gittik. Günün kalan kısmında danışma hizmetinde katalog girdim.

Üçüncü ve bu haftanın son günü, kalan otuzaltıları etiketleyip, kaşeleyip rafa attık. Öğleden sonra e-Book araştırması yaptık. Şöyle ki kütüphanenin bütçesinden e-book alınacak ve biz kütüphane hangi elektronik kitapları alabiliri araştırdık. Bu hafta da böyle bitti.

Merhabalar. Bu hafta staj çarşamba günü rafa kitap atmamızla başladı. Sonrasında rafa çıkacak kitapları kaşeledik ve öğleden sonra ben izinliydim. Perşembe günü ise Merve Hanım kurum arşivini ve kurum arşivinin nasıl işlediğini hem gösterdi hem de anlattı. Daha sonrasında EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi)’ yi ve nasıl kullanıldığını uygulamalı olarak gösterdi. Bunların dışında bu hafta Enes Bey’in ve Merve Hanım’ın sunduğu bir eğitime katıldık. Bugün yani Cuma günü kütüphaneye alınması planlanan elektronik kitapları için bir araştırma yapmaya başladık. Zannediyorum bu araştırmanın sonucunu da haftaya çarşamba günü sunacağız. Bütün bunların dışında katalog yapmak, danışmaya destek olmak ve rafa kitap atmak rutin işlerimiz olduğunda bunları yaptığımızdan bazen bahsetmeyebiliyorum. Stajımızın on ikinci haftası da böyle geçti. Haftaya görüşmek üzere.

10 Mayıs 2019 Cuma

On birinci haftadan herkese merhaba, bu haftanın adı yok. Bunun nedeni bu hafta çok farklı işler yapmamız.

Birinci günün, öğlene kadar rafa kitap attık. Öğleden sonra Merve Abla ile bize verdiği terimler hakkında konuştuk. Sohbet tadında geçen konuşmamızın gerçekten verimli geçtüğüni söyleyebilirim. Daha sonra kendi araştırmam için Merve Abla ile Kütüphanelerde Kişisel Verilerin Korunması hakkında bir görüşme yaptık. Gün bitti.

İkinci gün, saat ikiye kadar kitap sayımı yaptık. Saat ikiden sonra Web of Science veritabanından bize verilen görevleri yaptık daha sonra TED Üniversitesi'nin bilgi güvenliği hakkında yaptığı etkinliğine gittik. Gün bitti.

Bügün, Web of Science veritabanında yaptığımız görevleri tamamladıktan sonra, Enes Abi ile kontrol amaçlı bir daha üstünden geçtik. Öğleden sonra yaptığımız sayımda eksik olan kitapları kütüphanede aramaya başladık, saat üçten sonra da basılı kitap satınalma için excelde fiyat karşılaştırması için liste hazırladık. Gün bitti.

Haftaya görüşmek üzere.

Merhabalar. Bu hafta stajımız Çarşamba günü kitap kaşeleme işiyle başladı. Bu gün rafa kitap atmak gibi işlerle geçti ayrıca Merve Hanımla geçen hafta araştırdığımız terimler hakkında da konuştuk. Perşembe günü Enes Bey kütüphane sayımının el terminali ile nasıl yapılacağını ve bu verilerden nasıl yararlanıldığını hem gösterdi hem anlattı. Biz de hem dinledik hem yaptık. Bunların yanında yine aynı gün Enes Bey bize ” Web of Science “ atıf dizinini kullanacağımız birkaç görev verdi. Biraz karışık gelse de bu veritabanını kullanırken olası sorguların nasıl yapılacağını  öğrendik. Öğrendik diyorum çünkü aslında az çok bildiğimi ve kullanabildiğimi düşündüğüm bu veri tabanında bazı verileri bulamayıp veya yanlış bulup, Enes Bey nasıl yapacağımızı anlattığında “ha o öyle miymiiiş.” tepkileri verdim. Bu hafta da böyle geçti. Haftaya tekrar görüşmek üzere.

4 Mayıs 2019 Cumartesi

Onuncu haftadan herkese merhaba. Bu haftanın adı "Araştırma". Bunun nedeni bu haftayı bölümümüz ile ilgili terimleri araştırmamız oldu. Aslında dokuzuncu ve onuncu haftayı birleştirip yazmam gerekiyor. Öyle yapmaya çalışacağım.

Dokuzuncu haftanın ilk günü bağış kitapların kataloğunu girdik. Sanırım otuz bir veya otuz iki tane kitap girdiğimi hatırlıyorum. Bu hafta bölümümüzün kariyer günü olduğu için ikinci ve üçüncü gün Merve abla bana izin verdi. Ve dokuzuncu hafta böyle bitti.

Onuncu haftanın ilk günü 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı olduğu için resmi tatildi. İkinci gün Merve abla bize araştırmamız için bir kaç tane terim verdi. Bölümüz ile ilgili terimleri araştırırken baya eğlendiğimizi düşünüyorum. Çünkü terimleri araştırırken daha iyi öğrenmek için başka başka terimleri, kelimeleri de öğreniyorduk. Kendim ve kariyerimin adına bana gerçekten yararlı olduğunu düşünüyorum. Merve abla bu konuda bizde farkındalık yarattı.

Üçüncü gün araştırmamız bitti. Bizde bağış kitaplarının kataloğunu girdik. Gün böyle bitti.

Haftaya görüşmek üzere.
Merhabalar. Bugün yine bir staj haftasının sonuna geldik. Geçen hafta cuma günü okulumuzun -ki burada Hacettepe Üniversitesi BBY bölümü oluyor bu okul- kariyer günü vardı ondan dolayı blog yazma işi bu haftaya kaldı. Öncelikle geçen hafta ne yaptık hem hatırlamaya hem de yazmaya çalışayım. Çarşamba günü kitap kataloğu girdik. Perşembe günü ise stajda tek başımaydım. Neden yalnız olduğumu merak ederseniz arkadaşımın bloguna bakın öğrenirsiniz. Her neyse perşembe günü rafa kitap attım, birçok kitabın hem etiketini çıkartıp etiketleyip rafa çıkmaya hazır hale getirdim hem de kitapların ID'lerini sisteme tanıttım sonrasında da katalog yaptım. Perşembe günü de böyle geçti. Cuma günü zaten staja gelmedik belirtmiştim. Gelelim bu haftaya. Bu hafta stajımız perşembe günü başladı yani dün. Merve Hanım bize bir takım terimler verdi ve bu terimleri araştırmamızı istedi. Bu terimler ile kütüphane arasındaki ilişkiyi kurmamızı ve çok yönlü düşünmemizi söyledi. Normalde cuma günü yani bugün bu terimler üzerine konuşacaktık fakat kendisi eğitimde zannediyorum haftaya kaldı bu konşma işi. Bu haftaya damga vuran soru galiba "neden?" sorusuydu. Elbette bu kendim için öyle. Çünkü diyelim ki "ANKOS"u araştırıyoruz. Genelde kendime "neden bir kütüphane ANKOS'a üye olmalı? ya da açık erişimi araştırırken "neden açık erişim desteklenmeli?" gibi sorular sorup cevaplarını bulmaya çalıştım. Bu terimlerin çoğuna aşinaydık yani biliyorduk fakat farklı açılardan düşünmek adına verimli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Neyse bugünlük benden bu kadar haftaya tekrar görüşmek üzere.

19 Nisan 2019 Cuma


Merhabalar. Bu hafta Haydar bey,  SirsiDynex sisteminden rapor almayı öğretti. Bu sistemden çok fazla rapor alama seçeneği varmış öncelikle bunu öğrendik. Genel bir sistem tanıtımından sonra Haydar bey bizlere birkaç görev verdi. Bunlar “Siz bunları çok sevdiniz.” rafları için oluşturulacak en çok okunan kitapların rapoorunu alıp liste oluşturmak, koleksiyona 2019 yılında girilen bağış kitaplarının sayısı ve listesi, materyallerin fakültelere; kullanıcı türüne ve türüne göre kullanım istatistiklerini almak gibi görevlerdi. Çarşamba günü bu görevleri yerine getirmek için çalıştık perşembe günü ise Enes bey de birkaç görev belirledi. Bizler o görevleri de yaptık. Bunların dışında perşembe günü Enes bey MARC kayıtlarının sistemden nasıl dışa ya da içe aktarılacağını öğretti. Bu işlemin yapılmasının nedeni ise OPAC sistemi ile EDS ( abone olunan veri tabanlarını ve OPAC kataloğunu taramaya yarayan tarama sistemi) sisteminin birbirleriyle iletişim kuramıyor oluşuymuş. Bu iletişimi kendileri bu şekilde sağlıyorlarmış. Cuma günü yani bugün Haydar bey’e yaptığımız çalışmaları sunduk. Sistemden rapor almak, neyi nereden yapacağınızı biliyorsanız çok zor gibi değil aslında ama dediğim gibi raporun düzgün çıkması için hangi raporu nereden alacağınızı bilmeniz ve bazı alanları doğru işaretlemeniz gerekiyor. Elbette sonrasında yorum yapmak zaten bu raporların alınmasının asıl nedeni. Haydar bey bu konuda da ufkumuzu açtı diyebilirim.  Bugün ise satın alınacak kitapların sistem üzerinden ön kaydını oluşturduk ve kitap kataloğu girdik.  Bu hafta da böyle geçti. Gelecek hafta tekrar görüşmek üzere.
Sekizinci haftadan herkese merhaba. Bu haftanın adı "Rapor". Bunun nedeni bu hafta SirsiDynex üzerinden raporlama yapmamızdı.

Birinci gün, B Blok'ta rafa kitap attık daha sonra Haydar abi bize raporlamayı nasıl yaptığını anlattı ve bize birkaç raporlama oluşturup, oluşturulan raporları  sunum halinde kendisine sunmamızı istedi. İlk gün raporlama mantığını çözmeye çalışarak görevlerin yarısını bitirdik.

İkinci gün, Haydar abinin verdiği görevleri bitirdik ve Enes abinin raporlama ile ilgili verdiği ek görevleri yaptık. Daha sonra Enes abi bize Marc Edit üzerinden basılı kitapları nasıl çekeceğimizi, çektiğimiz listeyi nasıl ayıracağımızı ve birleştireceğimizi ve sisteme nasıl yükleyeceğimizi gösterdi.  Gün böyle bitti.

Raporlamadan bahsedersek SirsiDynex üzerinden oluşturulan excel dosyalarında filtreleme yaptığınız zaman istediğiniz raporlamayı alabildiğimizi gördük. En çok okunan kitap listesi yaptık. Bu yılda girilen bağış kitapları listeledik. Kullanıcı, mataryel ve fakülte türünde ödünç alınan kaynakların listesi çıkardık. Daha sonra materyal ve kullanıcı türünde çapraz sorgulama yaptığımız zaman bu iki türün aynı raporda listeleyebildiğimizi öğrendik. E-kaynakları listeledik. Bağış yapan kişinin özel olarak hangi kitapları bağışladığını, mimarlık kitaplarını ve en çok kullanılan bağış kitapları listeledik. TEDU Kütüphanesi'nde çalışan personelin ne kadar katalog yaptığını raporlayıp gördük.

Üçüncü gün Haydar abi ile yaptığımız raporlamaları konuştuk. Öğleden sonra D Blok'a geçtik. Bizden satınalma karşılaştırmasında sağlama yapmamızı istedi. Verdiği listeyi tamamladıktan sonra beş tane bağış kitabın kataloğunu yaptık.

Haftaya görüşmek üzere.

12 Nisan 2019 Cuma


Staj sürecimizin biten bir haftasından yine merhaba. Artık hafta saymıyorum. Bu hafta stajımız kütüphanenin “B Blok"unda başladı. Öncelikle Melek Hanım ile yanında bulunacağımız süreç içerisinde neler yapacağımızı konuştuk. Sonrasında uygulamaya geçtik. Bu süreç kütüphane koleksiyonunu tanımamız için raf okuması yapmakla başladı. Daha sonra sosyal medya ve kütüphane üzerine konuştuk, dergi kataloglamasının nasıl yapıldığını öğrendik, kütüphaneler arası ödünç verme sisteminin nasıl çalıştığını öğrendik, cd kataloglaması yaptık, koleksiyondaki dergiler hakkında bilgi aldık. Son olarak bizden bazı ücretsiz tasarım programlarını kullanarak bir şeyler tasarlamamızı istedi, elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştım fakat yaptıklarımın beni tatmin ettiğini söyleyemem. Bunun nedeni hem programların yetersiz kalması hem de kendi deneyimsizliğimdi galiba. B Bloktaki deneyimimiz bir buçuk gün sürdü. Perşembe günü öğleden sonra yine D Bloka geçtim. Bu bloktaki yarım günlük mesaim “36” diye tanımlanan; kitapların etiketlerini basmak, kitapları sisteme tanıtmak ve etiket yapıştırmak işlemlerini yaptım. Neden 36 diye sorarsanız bir A4 kağıdı ebatındaki etiket sayfasından o miktarda etiketin çıkması. Yani kitaplar etiket için 36'şar bölümlere ayrılıyor. Haftanın son günü yani bugün işlemleri bitmiş kitapları iki bloka ayırdık ve bizim bloktakileri rafa attık. Sonrasında bilgi masasındaydık. Hem kullanıcılara yardımcı olmaya çalıştık hem de satın alınacak kitaplar için fiyat karşılaştırması yaptık ve her bir kitabın satın alınacağı yayınevini belirledik. Son olarak da satın alınacak kitaplar için sistemde -ki bu kısa adıyla Sirsi oluyor- ön kayıt oluşturduk. Dolu dolu bir haftaydı. Bu haftalık anlatacaklarım bu kadar. Haftaya tekrar görüşmek üzere.
Yedinci haftadan herkese merhaba, bu haftanın adı "B Blok Kütüphane". Bunun nedeni B Blok Kütüphane'de staj görmemiz.

Birinci gün Melek ablanın yardımıyla B Blok'ta olan işleri gördük. Öncelikle raf okuma yaptık daha sonra sosyal medyada kütüphanenin rolünü tartıştık. Sonrasında KİTS sistemini gördük. Güzel bir sistem olduğunu fakat eksilerinin var olduğunu düşündüm. Daha sonra dergi kataloğunu gördük. En sonunda Melek abla bize tasarım ile ilgili bir proje verdi.

İkinci gün verilen projeye başladık. Ben kullanıcının ihtiyacına göre kitapların sırt numarasının konularını, ödünç verilen materyal farklılıklarını, ödünç verme politikası B ve D blokta neler olduğunu gösteren bir infografik hazırladım. Öğleden sonra ELS raflarını ve CD kataloğunu gördükten sonra neler öğrendiğimiz hakkında genel bir toplantı yaptık. Toplantı sonu D Blok'a geçtik fakat ben hasta olduğum için Merve abla öğleden sonra bana izin verdi.

Üçüncü gün kitaplara iç kaşe vurduk ve etiket yapıştırdık. Daha sonra kataloğu bitmiş kitapları rafa attık. En sonunda ise alınacak kitapların fiyat karşılaştırması yaparak bu kitapların ön kayıtlarını girdik.

Haftaya görüşmek üzere.   

6 Nisan 2019 Cumartesi

Altıcı haftadan herkese merhaba. Bu haftanın adının "Uyuyan Çirkin" koyuyorum. Bunun nedeni bu hafta dikkat etmeme rağmen geç kalmamdı.

Birinci gün bağış kitaplarının verilerini girdik. İkici gün aynı işleme devam ettik ve bağış kitaplarını bitirdik. Üçüncü gün otuz altılık dediğimiz kitapların etiketini çıkarttık ve  girdiğimiz bağış kitaplarının kataloğuna başladık ve bankoda durduk.

Bu hafta anlatacaklarım kısa sürdü. Bunun nedeni yaptığımız işlerin üzün sürmesi oldu. Ayrıca talihsiz bir şekilde otobüsü kaçırmam, metroyu kaçırmamın sonucu işe geç gitmem oldu. Haftaya görüşmek üzere. 



Merhabalar, geçen hafta cuma günü staja gelemediğimden bugün iki haftalık deneyimlerimi anlatacağım sizlere. Aslında geçen hafta kütüphaneler haftasıydı bu nedenle perşembe günü düzenlenen bir kariyer günü etkinliğine katılmak için Merve Hanım’dan izin istedik o da kırmadı. Zaten Enes Bey’in de sunumu vardı aynı kariyer gününde onu da dinlemiş olduk. Gerçekten yararlı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Neyse cuma günü ise ben memlekete gideceğim için staja gelemedim. Şimdi gelelim geçen hafta staja geldiğim tek gün olan Çarşamba günü neler yaptığımıza.  O gün Enes Bey, DSpaces ile ilgili araştırma yapmamızı istemişti. Kullanıcıların sisteme nasıl ekleneceği, yayın girişini kimin yapması gerektiği, telif hakları uygulamalarının nasıl  olduğu gibi sorulara cevap verecek bir araştırma ve sunu yapmaya çalıştık. Normalde Cuma günü arkadaşım ile birlikte sunacaktık fakat demin de belirttiğim nedenden dolayı staja gelemediğimden sunma işini arkadaşım yaptı. Gelelim bu haftaya; bu hafta çarşamba ve perşembe günleri kütüphanede bulunan bağış kolilerini açtık ve kitapları listeledik. Cuma günü yani bugün ise listelediğimiz kitapların kataloğunu giriyoruz. Yani kendimize iş çıkarmış olabiliriz. Bunların yanında ara ara danışmada duruyoruz. Evet artık tek başımıza danışma hizmetlerinin bir çoğunun üstesinden gelebiliyoruz. Açıkçası sizlere aktarabileceklerim bu kadar. Kendimi yorgun ve işe yarayan biri gibi hissediyorum. Umarım kütüphanede bizlerle uğraşanlar da aynı fikirdedir. Bu arada yorgunluğumun nedeni staj değil. Burada genelde bilgisayar başındayız zaten. Genel bir yorgunluk benimkisi. Haftaya görüşmek üzere. Hoşça kalın.

30 Mart 2019 Cumartesi

Herkese tekrardan merhaba, beşinci haftayı bitirmek üzereyim. Bu haftanın adı "Kütüphaneler Haftası" ve bu haftanın adı ben koymadım. Çok değişik bir hafta yaşadım diyebilirim.

Birinci gün Enes Abi bizden DSpace üzerin araştırma yamamızı istedi. Öğleden önce kitapları rafa yerleştirdik, bankoda durduk. Öğleden sonra ise ise DSpace üzerine araştırma yaptık ve gün bitti.

İkinci gün Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi'nin yaptığı Kariyer Günü etkinliğine katıldık. 

Üçüncü gün, yani bugün bankoda durdum. Bankoda dururken kütüphane için bir afiş tasarlamaya çalıştım. Güzel bir gün olduğunu söyleyebilirim. 

Haftaya görüşmek üzere.

23 Mart 2019 Cumartesi


Merhabalar. Stajın dördüncü haftasındayız. Bir ay gibi bir süreyi geride bıraktık. Ne kazandırdı diye sorarsanız? Çok şey diyebilirim. En önemli olanı güzel insanlarla tanıştık bu süre zarfı içerisinde. Teoride gördüğümüz bir çok şeyi deneyimleme şansı bulduk. Veda yazısı gibi başladım ama daha iki ay buradayım. Buradayız. Çoğul konuşmamın nedeni Hacettepe’den gelen iki stajyer olmamız. Her şeyi birlikte yapıyoruz ondan dolayı çoğul kuruyorum genellikle cümleleri. Gelelim bu hafta neler yaptığımıza bu hafta kütüphanenin başka bir biriminde de deneyim kazanmaya başladık. Danışma birimi. Bu birimde yapılan işlemler biraz karışık gibi gelse de şu anda o kadar da zor görünmüyor gözüme. Örneğin bugün  öğle arasında danışma birimini bir süre tek başımıza idare edebildik.  Demek ki bir işe dışardan bakıldığında yanıltıcı bir izlenim yaratabiliyormuş kişide. Bunların dışında yine katalog yaptık Hande Hanım tarafından yanlışlarımız sebebiyle yine uyarıldık. Bu arada çok büyük yanlışlar yapmıyoruz (galiba) yanlış da anlaşılmasın. Boşlukları falan unutuyoruz. Bazen de yazarı. Şaka şaka artık yazarı yazmayı unutmuyoruz. Rafa kitap atmak ve kitap kataloğu girmek aslında rutin işlerimiz. Her hafta bu işlemleri tekrarlıyoruz. Tüm bunların dışında yaptığımız ufak tefek işler de vardı fakat şu an aklıma gelmiyor. Bi de biliyorsunuz blogu bitirince eve gidiyoruz o nedenden dolayı sizlerin daha çok zamanınızı almayayım ben. Hoşça kalın.

Merhabalar, bugün stajımızın bir ayı doldu. Gün geçtikçe sorumluluklarımız artıyor. Bu hafta size sırasıysa ne yaptığımızı anlatmayacağım çünkü bu hafta oradan oraya gittik. Yorucu değildi hatta eğlenceliydi fakat ne yaptığımı sırasıyla yazmak çok zor olurdu.

Bu hafta bize danışma hizmetlerinde nasıl bir hizmet verdiklerini öğrettiler. Öğrenme aşamasında bir sıkıntı görünmüyordu fakat uygulamaya geçtiğimizde gerçekten tıkandığımı düşündüm. Çünkü herhangi bir küçük hatada kilitleniyordum. Bunun nedeni bence Sirsi sistemini daha önce kullanmamam.

Daha sonra staj sorumlumuz Hande Abla kataloğu daha ayrıntılı ve yanlışsız yapmamızı istedi ve öyle yapmaya çalıştık. Ayrıca rafları düzene sokmak için Haydar Abi rafların şuanki halini raporlamamızı istedi. Onu yaptıktan sonra genel olarak her hafta yaptığımız işleri yaptık(rafa kitap atmak, kataloglanmış kitapları ayırıp aynı şekilde rafa atmak).

Haftaya görüşmek üzere.

18 Mart 2019 Pazartesi

Üçüncü haftadan herkese merhaba. Bu haftanın adını 'İlklerin Haftası' koyuyorum. Biraz stresliydi fakat daha çok merak duygusu ön planlıydı.

İlk gün, geçen hafta yaptığımız katalogları Hande abla kontrol etti ve yanlışlarımızı bize göstererek öğretmeye çalıştı. Daha sonra günün rutini haline gelen rafa kitap yerleştirme işini yaptık. Öğleden sonra Enes abi bizi elektronik kaynaklar ve swot analizi konularında altı soruluk bir sınav yaptı. Sınav konuları hakkında bizden iki rapor istedi. Birincisi Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi'nin swot analizini raporlarımızı istedi. İkincisi ise elektronik kaynaklar alan araştırması oldu. Swot analizi yaptım ve gün bitti

İkinci gün elektronik kaynakları alan araştırmasına başladık. Bize TEDU Kütüphanesi'ne benzer altı üniversitesi kütüphanesi verildi ve bu kütüphanelerin elektronik kaynaklarını, TEDU Kütüphanesinin elektronik kaynaklarıyla karşılaştırdık. Amacımız TEDU Kütüphanesi'nde olmayan ve kütüphaneye yararlı olacağını düşündüğümüz elektronik kaynakları listeleyip rapor haline getirmek oldu. Üniversiteleri staj arkadaşımla ikiye bölerek araştırmaya başladık. Bu işlemi yaparken o kadar odaklandım ki işim bittiğinde kendimi farklı bir ütopyada hissettim. Daha sonra ANKOS'a baktık ve kütüphane için önemli olan elektronik kaynakları listeledik. Daha sonra bu verileri excelde birleştirip bir tablo oluşturduk. Raporu bitirdik fakat rapor bitmiş gibi değildi. Ve günün bitmesine yakın raporları paylaştık ve gün bitti.

Üçüncü ve son gün. Biraz fazla yazmış olabilirim. Üçüncü gün çıkardığımız raporlar hakkında Merve abla ve Enes abi ile görüştük. Raporları beğendiklerini söylediler ve bu konular hakkında bize bilgilerini paylaştılar. Daha sonra Turnitin veritebanın hakkında(nasıl çalışır, mantığı nedir, kullanıcıları kimler gibi) bilgi verdi. Çok değerli bilgiler olduğunu düşünüyorum.

Bu hafta başta belirttiğim gibi ilklerin haftasıydı. Haftaya görüşmek üzere.

Stajımızın üçüncü haftttasından herkese selamlar. Hiç uzatmadan bu hafta staj süresince yaptıklarımıza geçmek istiyorum. Bu hafta stajımız yine geçen hafta yaptığımız katalog kayıtların kontrol edilmesiyle başladı. Artık daha az hata yapıyoruz. Yani Hande Hanım öyle söyledi. Çarşamba günü öğleden sonra Enes Bey ile elektronik kaynaklara geçtik. Elektronik kaynaklardaki deneyimimiz Enes Bey’in seviyemizi ölçmek için küçük bir sınav yapmasıyla başladı. Bu alan hakkında biraz bilgimiz varmış onu gördük. Sonrasında swot analizi nedir? Nasıl yapılır? gibi bilgier edindik. Bizden de birer swot analizi yapmamız istendi. Açıkçası swot analizini az çok biliyorduk ama hiç uygulamamıştık. Bizim için iyi bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Enes Beyin bize verdiği bir diğer görev - ödev demek daha doğru olur- ise veritabanı alan araştırması yapmamız ve TEDU Kütüphanesine uygun veri tabanlarını belirleyip tablo halinde sunmamızdı. Biz aynı düzeydeki üniversitelerin veritabanlarını teker teker araştırmaya kalkıştık. Oysa ANKOS’un abone veritabanı listesine bakarak bu iş daha hızlı yapılabiliyormuş. Enes Bey bunu belirtmişti fakat biz göz ardı etmişiz sonradan aklımız başımıza geldi diyebilirim ama bu ödevi de yerine getirdik. Çarşamba ve Perşembe günleri böyle geçti. Cuma yani bugün ise  Merve Hanım ve Enes Bey ile yaptığımız toplantı ile başladı. Bu toplantıda genel bir staj değerlendirmesi yaptık Merve Hanım kısaca yaptığımız swot analizlerine de değindi. Sonrasında ise Enes Bey ile yaptığımız swot analizini detaylı olarak inceledik. Bugünün son yarısında ise veritabanı alan araştırması ödevi sonucunda oluşturduğumuz tabloyu inceledik, Turnitin programının nasıl kullanılacağını gördük ve tabi günün sonunda katalog yaptık. Hande Hanım sizi yine kontrol etmeniz gereken katalog kayıtları bekliyor. Bu staj haftası da böyle geçti. Gelecek hafta tekrar görüşmek üzere. Hoşça kalın.

8 Mart 2019 Cuma


Merhabalar, stajımızın ikinci haftasını geride bıraktık. Bu blog yazısını yazmayı seviyorum çünkü bu yazıyı cuma günleri yazdığımızdan ertesi gün erken kalkmak zorunda olmuyorum.Bu hafta stajımız geçen hafta yaptığımız katalog kayıtlarının Hande Hanım tarafından kontrol edilmesiyle başladı. Bizlere hatalarımızı gösterdi biz de aynı hataları tekrarlamamaya çalıştık. Hala tekrarlamamaya çalışıyoruz. Katalog kaydı oluşturmanın kolay olmadığını düşünüyordum ve evet tam da düşündüğüm gibiymiş. Arkadaşımla beraber sorduğumuz sorularla (çok sık sorduğumuz sorularla) zaman zaman Hande Hanımı çıldırmanın eşiğine getirmiş olabiliriz. Hande Hanım sabrınız için teşekkürler muhtemelen siz de bu blogu okuyacaksınız. Bu hafta cuma gününe kadar kataloglama dışında bir şey yapmadık fakat cuma günü yani bu sabah işlemi biten ve rafa çıkacak olan kitaplara etiket yapıştırdık ve tabi kitapları rafa attık. Stajımızın ikinci haftası da böyle geçti. Şu an kafamda acaba son katologladığım kitabın LC numarasını doğru verdim mi? gibisinden deli sorular var. Haftaya tekrar görüşmek üzere. Hoşça kalın.

Merhabalar, ikinci hafta sona erdi ve ben bu haftaya 'Katalog Haftası' adını koymak istiyorum. Bu hafta boyunca katalog yaptık ve birazcık eksiğim olmasıyla birlikte öğrendiğimi düşünüyorum. Hande ablayı sanırım çok soru sorarak yordum sanırım.

İlk gün daha önceden belirttiğim gibi katalog yaptık. 11 kitap girdim. Kayıtlarımın iyi olduğunu düşünüyorum.

İkinci gün Merve ablanın verdiği iş nedeniyle 6 kitap girebildim. Fakat güzel ve değişik bir gün olduğunu düşünüyorum.

Üçüncü gün sabah kataloğu tamamlanmış kitapların etiketlerini yapıştırdık ve bu kitapları raflara yerleştirdik. Bu işlem öğleye kadar sürdü. Öğleden sonra tekrar kataloglama yaptık.

Bugün Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ve bütün kadınların kadınlar gününü kutluyorum. Haftaya görüşmek üzere.


1 Mart 2019 Cuma


Merhabalar, öncelikle kendimi tanıtayım. Adım Mehmet Aşkar ve Hacettepe Üniversitessi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Hacettepe’den staj için kütüphaneye gelen iki kişiden biriyim.  Eğer bu bloğu okuyorsanız iki ihtimal var. Birinci ihtimalle “bizim stajyer ne yazmış acaba” diye düşünüyorsunuzdur. İkinci ihtimalle ise TEDU Kütüphanesinde staj yapmayı düşünüyorsunuzdur. İkinci ihtimal dahilinde olanlara tek diyeceğim çok doğru bir karar vermek üzere olduklarıdır. Burası kişinin evet bir şeyler öğrenebilirim veya öğrendim diyebileceği bir yer. Bu blog bana çok yardımcı oldu umarım benim yazdıklarım da birilerinin işine yarar. Aslına bakarsanız ne yazacağımı hiç bilmiyorum şu anda fakat ilk günkü izlenim ve deneyimlerimden başlayarak devam edeyim.
                İlk gün kütüphaneye gelir gelmez Merve Hanım elimize staj boyunca yapacağımız işlerin bir planını verdi ve staj boyunca buradaki her şeyi sırayla yapacağımızı belirtti. Aynı zamanda kağıtların arasında yapılacak bazı işlerin nasıl yapılacağını anlatan bazı kağıtlar da vardı. Aslında çok basit bir şeymiş gibi gelebilir size ama bu şu demek planlı bir eğitim programı sunuyorlar ve bu işi ciddiye alıyorlar. Bu üç günlük süreçte kütüphaneyi tanıdım, kırk iki iş günü boyunca birazcık başlarını ağrıtacağım diğer çalışma arkadaşlarıyla tanıştım ,rafa kitap attık, danışma hizmetlerinin nasıl yapıldığıyla ilgili bilgiler aldık ve en can alıcı konu katalog yapmayı öğrenmeye başladık. Hem eğlenceli hem de ciddi bir çalışma ortamı var bu kütüphanede.

Merhabalar, stajımın ilk haftası bitmiş bulunmakta. İlk gün Merve abla TEDU kütüphanesi gezdirdi ve kütüphane hakkında(koleksiyon, personel, genel işleyiş) bilgi verdi. Kütüphane gezisinden sonra raflara kitap attık, daha öncesinde Bilkent Kütüphanesi'nde çalıştığım için raflara kitap atmayı özlediğimi fark ettim ve eğlenceliydi. Daha sonra Enes abi ödünç verme hizmetini gerçekleştirmek için kullandığı plartformu anlattı ve birinci günün sonuna geldik. :)

İkinci gün, çaylarımızı içtikten sonra Enes abi raf kaydırma yapılacak dedi. Kütüphaneye çok fazla roman geldiği için PL rafının açılması gerektiği için PL rafını biraz açmaya çalıştık. Öğleden sonra, kitapları rafa attık. Ve Hande abla yanına gittik ve bize kataloglama yapmayı öğretti. Hande ablayı biraz yormuş olabilir. :)

Cuma ve ilk haftanın son günü. Bugün kataloglama yaptık. Kataloglama işini ilk defa yaptığım için yaptığım işlemleri çoğu zaman kaydetmeyi unuttum ve tekrardan başa döndüm. Hande abla duymasın. :) Bugün dokuz tane kitap yaptım ve üç kitabı kaydetmediğim için tekrar ve baştan yapmak zorunda kaldım. Hızlandığımı düşünüyorum.

Gerçekten dolu dolu bir hafta geçirdiğimi düşünüyorum. Haftaya görüşmek üzere.