20 Eylül 2024 Cuma

TEDU stajımın 4. haftası

Herkese merhaba! Tedu Ayşe Ilıcak Kütüphanesi’ndeki stajımın son haftasında yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum. Bu hafta, Hande Hanım ile birlikte kitapların kataloglamasını gerçekleştirdik. Kitaplara yer numaraları vererek sırt etiketlerini, RFID etiketlerini yapıştırdık ve uygun yerlerine yerleştirdik. Ayrıca, çocuk kitaplarını nasıl kataloglayabileceğimiz konusunda bilgi edindik ve uygulamalı olarak bu süreci deneyimledik. Haydar Bey ile Sirsi uygulamasındaki raporlama işlemlerini öğrendim. Bu süreçte en çok ödünç alan kullanıcıların ve en çok ödünç alınan romanların Excel dosyası haline getirilmesi üzerine çalıştık. Tarih ve aylara göre filtreleme yaparak veri analizi konusunda pratik yaptım. Ayrıca dergi kataloğunun nasıl yapılabileceği konusunda bilgi sahibi oldum. Depoda çalışmak, stajımın en yorucu kısımlarından biriydi. Dağınık ve el değmemiş bir ortamda, kitapları düzenlemek ve yerleştirmek oldukça zorlu bir işti. Ancak bu çalışma, fiziksel olarak beni zorlamasına rağmen, disiplin ve organizasyon becerilerimi geliştirmemde yardımcı oldu. Bu deneyimler özel sektördeki çalışma ortamını daha yakından tanıma fırsatı sundu. Bu deneyim, ileri hayatımda nasıl bir ortamda çalışmak istediğime dair önemli kararlar vermemde yardımcı oldu.Son olarak, Sebahat Hanım ile birlikte eksiklerimizi gözden geçirdik ve son gün değerlendirmesi yaparak stajımı tamamladım. Bu staj deneyimi benim için öğretici ve düşündürücü oldu. Herkese destekleri için teşekkür ederim!

Beyzanur Karabuğa
Stajımın son haftasından herkese merhaba!

Ben Fatma Kaplan. Haftaya Sebahat Hanım ile başladık. Sebahat Hanım, arıza bildirimlerinin takibi hakkında bilgi verdi ve bu süreçte Teams uygulamasını kullanarak bize pratik bir gösterim yaptı. Ayrıca idari birimler dosyasını da inceledik. Artem görev dağılımı hakkında bilgi verdikten sonra, elektronik kitaplar ve veri tabanları hakkında detaylı bir şekilde konuştuk. Sebahat Hanım, Canva üzerinden tasarım yapmayı da uygulamalı olarak gösterdi. "Hoşgeldin, yeni yıl" temalı bir Instagram gönderisi için tasarım yaptım. Ertesi gün Hande Hanım ile birlikte, basılı kitapların üzerindeki demirbaş numaralarını kullanarak sırt etiketlerini bilgisayara giriş yaptık ve yazıcıdan çıkarttık. 36 item numarasını bir anda sisteme girerek etiketleri yazdırdık. Sırt etiketlerini kitapların sırtına, altında biraz boşluk kalacak şekilde yapıştırdık. Ayrıca, basılı kitabın ilk kapağına "TED Üniversitesi Kütüphanesi Demirbaş No" yazılı damgayı bastık. Bastığımız damganın üzerine item numarasını yazdık. İçerisinde belli iki bölüme ise "TED Üniversitesi Kütüphanesi" yazılı diğer damgayı bastık. Ardından benekleri yapıştırdık ve bantladık. Bu görev bittikten sonra, çocuk kitaplığı alanı projesi için gerekli kitaplara QR kodları bulup yapıştırdık. Bir sonraki gün Haydar Bey ile birlikteydik. Tübaar 34 sayılı derginin kaydını oluşturduk ve dergi katalogunu oluşturmuş olduk. Haydar Bey, depo katalogu yapmayı da gösterdi. Özellikle kayıt duplicasyonunun nasıl yapıldığını uygulamalı olarak anlattı. Ardından, B Blok kütüphanesinin depo kısmını internet arkadaşlarımla birlikte tüm gün düzene kavuşturmaya çalıştık. Son haftam bu şekilde geçti. Birçok alanda kendimi geliştirme fırsatı buldum; pratiğe dökmek için avantaj sunan bir kurumda staj yaptım. Staj sürecimde emeği geçen Tedü kütüphanesi çalışanlarına teşekkür ediyorum.

TED Üniversitesi Ayşe Ilıcak Kütüphanesi'nde Stajımın 4. Haftası



Stajımın son haftasından herkese merhaba! Benim için dolu dolu geçen 20 iş gününün artık sonuna geldik.

Haftaya Sebahat Hanım'la başladık. Bize kurum içindeki görevlerinden, iş takip sürecinden, kendi çalışma planından, veritabanı satın alma tutanağından, web sitesi arka planından bahsetti. Canva'dan sosyal medya hesaplarında gönderi olarak paylaşılabilecek tasarımlar yaptık. Ardından Hande Hanım'la katalog çalışmamıza devam ettik. Bizlere çocuk kitaplarının katalog girişi yaptırdı. Haftanın son günü Haydar Bey'le çalıştık. Bize dergi katalog girişini öğretti. Öğleden sonra depo da çalıştık. Depo kitaplarını harf harf ayırdık, raflarda yer açıp indirdiğimiz kitapları yeniden sıralayarak deponun düzenini sağladık.

Hafta biterken son günümüzde staj dönemimizi değerlendirmek için toplandık. Bizlere iş hayatına atıldığımızda nasıl bir yol izleyebileceğimiz, nelere dikkat edeceğimiz konusunda önerilerde bulundular. Bizlere kattıkları her şey için Merve Hanım, Sebahat Hanım, Hande Hanım, Enes Bey, Esma Hanım, Müberra Hanım ve Haydar Bey'e çok teşekkür ederim.

Hoşçakalın!

Sıla.😊
Stajın son haftasindan herkese merhaba ben Sultan.

TED üniveristesi kütüphanesinde başladığım stajim bugün sonlanmş bulunmaktadir. Keyifli geçirdiğim staj sürecimi tamamladığım için çok mutluyum. Tanışmış olduğum meslek büyüklerime bana kattıkları için minnettarım. Başta Merve hanım Sebahat hanım Hande hanım Enes bey Esma hanım ve Müberra hanıma teşekkürlerimi sunuyorum buradan. Haftanın ilk gününe Sebahat hanım ile başladık banko işleyişi ve genel kütüphane işlemlerini sirsi üzerinden gerçekleştirdik. Haftanın salı ve çarşamba gününde Hande hanımla beraberdik kataloglama işlemlerine devam ettik çok keyifliydi Hande hanıma ilgi alanım olan kataloglama bilgilerime ekledikleri için teşekkür ederim. Perşembe gününde B blok Haydar bey ile beraberdik raporlama depo kitap kataloglama ve dergi kataloglama islemlerini gerçekleştirdik ardından da depo raf okumasi işlemlerini yaptık. Cuma günü genel değerlendirme islemlerinin ardından memnuniyet toplantısına katıldık. Son olarak veda ve tememniler ile kurumdan ayrıldık.

13 Eylül 2024 Cuma

Stajımın üçüncü haftasından herkese merhaba! 

Ben Fatma Kaplan. Haftaya Müberra Hanım ile başladık. 9 Ağustos 2024 tarihinde TEDU Library'de, Aralık ayı için SDG'yi ön plana çıkararak raftan birer kitap belirledik. Kitapta vurgulanan yerleri analiz edip yazıya döktük. Kitap incelemesi yapmak, benim için rafa kitap dizmekten daha eğlenceli oldu. Çünkü kataloglamaktan çok elektronik kaynaklarla ilgilenmek, bu mesleği gözümde daha cazip kılıyor. Kitabın içerisindeki vurgulu yerleri ve fontları inceledim. Kitap okumayı sevdiğim için inceleme süreci beni zorlamadı; nerelere bakmam gerektiğini biliyordum. Kitap analizi becerimi ve değerlendirme yeteneğimi geliştirdi. Ancak, kitabı daha önce okumuş olsaydım, inceleme sürecimizde daha faydalı olabilirdi. İlk kez incelemek, püf noktalarının gözden kaçmasına sebep olabileceği için biraz olumsuz bir durum yarattı. Ertesi gün Hande Hanım ile birlikteydik. Hande Hanım, bize verdiği kaynakları MARC formatına uygun olarak kataloglamamızı sağladı. D Blok’ta yayın bağış sürecini detaylı bir şekilde anlattı. Kataloglamayı doğru yapabilmek için dikkatli bir şekilde çalıştık ve Hande Hanım katalogları kontrol etti. Perşembe ve Cuma günü, "Bilimsel İletişim Ekosisteminde Akademik Kütüphaneler ve Yenilikçi Hizmetler" konulu bir sempozyuma katıldık. İki gün boyunca öğrencilere deneyim katacak bir etkinlikti. Akademik kütüphaneler ve yenilikçi hizmetler hakkında birçok bilgi edindim. Yapay zeka çağında kütüphanecilerin ve yapay zekanın nasıl bir tehdit oluşturabileceği, ayrıca kütüphane hizmetlerinde yeni nesil yaklaşımlar ele alındı. Bu sempozyumda akademik profesyonellerle tanışma fırsatı buldum. Kariyer konuşmaları yaptık ve bu alanda uzmanlaşmış kişilerin deneyimlerini dinlemek benim için gurur verici oldu. Akademik bağlantılarımı genişletmek ve yeni bilgiler edinmek açısından yüz güldürücü bir etkinlikti. Yapay zeka hakkında bilgi edinmek, üniversite ve iş hayatımda araştırmalarıma destek olacağı için fikir sahibi olmama yardımcı olacağını umuyorum. TED Üniversitesi kütüphanecilerinin de "Bilimsel İletişim Ekosisteminde Akademik Kütüphaneler: TEDU 102 Örneği" konusundaki sunumları, staj yaptığım kurumun ne tür projelere imza attığını öğrenmemi sağladı. Bu hafta benim için oldukça öğretici ve ilham verici geçti.

Ted üniversitesinde gerçekleştirdiğim stajımın üçüncü haftasından herkese merhaba

Haftaya Müberra hanım ile başladık her ay sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında hazırlanan bir sayfa bir mola projesinde yer aldım 2024 Kasım Ayına ait bir sayfa bir mola tasarımını gerçekleştirdim. 11 Kasım Dünya şehircilik gününü seçtim ve tasarladım içerik değerlendirme yazısı yazarak günü bitirdim. Salı günü Hande hanım ile birlikte kataloglama yapılışında kullanılan sistem, kitapların ayrıştırılması, nasıl üniversiteye dahil edildiği, satın alma ve bağış prosedürleri hakkında bilgi sahibi oldum. Bizi işleyiş hakkında bilgilendirdikten sonra kataloglama yaparak günü bitirdim. Çarşamba günü Müberra hanımın bizlere ilettiği SDG bulma ve SDG verilerini girme görevini üstlendim verilen görevi bitirdikten sonra Hande hanımın yanına giderek kataloglarımı değerlendirdik bana hatalarımı göstererek iyileşmemi ve eksiklerimi görme fırsatı sağladı. Kataloglamalarımın eksik yerlerini düzelttikten sonra RFID`lerini yapıştırarak ve kaşeleyerek işlemleri tamamladık ve kataloglama yapmaya devam ettim. Perşembe ve cuma günü TED Üniversitesi çalışanları ile birlikte ÜNAK 2024 sempozyumuna katıldım, çok değerli bilgiler edindim, çok değerli kişiler ile tanışma fırsatı buldum ve kaliteli zaman geçirdim herkese her şey için teşekkür ederim.


Beyzanur Karabuga

TEDÜ Stajımın ikinci haftasından herkese merhaba

Haftaya Enes bey ile başladık, bizlere öncesinde EKUEL ve ANKOS veri tabanlarının kuruluş amaçlarını ve işlevlerini anlattı daha sonrasında bizlerden ANKOS`a bağlı olmayan ve Ted Üniversitesi'nin abonelik yapabileceği beş farklı üniversiteden birer veritabanı bulmamız istendi karşılaştırmalar ve değerlendirmeler sonucunda bu isteği yerine getirdik Salı günü veritabanı abonelik süreci ile ilgili bir akış diyagramı oluşturmamız istendi bu iki görevi yerine getirdikten sonra ise Enes beye sunduk eksik ya da daha iyisini oluşturabileceğim fikirler edindim. Kahoot uygulamasından Enes Bey'in hazırlamış olduğu quizi çözdük, bizlere kütüphanenin güvenlik sistemini anlattı, radyo frekansı yayan RFID hakkında bilgiler verdi, kitap sayım cihazı ve sayımın amacı hakkında bilgi edindik. Sayım yaparak ve kitapları raflara yerleştirerek günü bitirdik. Çarşamba günü esma hanım ile çalışmaya başladık kişisel araştırma fonu hakkında bilgi sahibi olduk, KAF desteği sürecini bizlere anlattı daha sonrasında bizlerden diğer üniversitelerin kişisel araştırma fonu hakkında bir araştırma yapmamız istendi, yaptık. Daha sonrasında hep beraber tartıştık eksik ve düzeltilmesi gereken yerler gösterildi ertesi gün bu çalışmamıza devam ettik kitapları raflara dizerken aynı zamanda yaptığımız çalışmayı düzenleyerek esma hanıma ilettik. Bizlere AVASIS sisteminde paylaştıkları öğrencilere ait verileri KVKK kapsamında nasıl kullandıklarını anlattı ayrıca araştırma teşvik fonu hakkında bilgilendirme yaptı bizlerden Ted Üniversitesi'nin AVASIS sistemini nasıl daha iyi kullanabileceklerine dair öneriler sunmamız istendi cuma günü Müberra hanım ile beraber çalışmaya başladık 2024 yılında Ted Üniversitesi kapsamında üretilen ve WOS veri tabanında bulunan verileri listeledik ve bu 80 adet yayını analiz ettik ayrıca Ted üniversiteli yazarların koleksiyonlarını güncelledik; Sirsi uygulama verileri girdikten sonra kitap, kitapta bölüm yazarı olacak şekilde tekrar veri girişlerini yaptık daha sonrasında kaşelerini damgalayarak beneklerini yapıştırdık ait olduğu rafa yerleştirdik.

Saygılarımla

Beyzanur Karabuga

TEDU Ayşe Ilıcak Kütüphanesi’nde Stajımın 3. Haftası

Stajımızın 3. haftasından herkese merhaba!


Bu hafta TED ailesinin bir parçası olarak UNAK2024 Sempozyu’na katıldık, poster çalışması yaptık, kataloglama yaptık o yüzden bizim için çok eğlendimiz bir haftaydı. Haftaya Müberra Hanım’la başladık. Bize 1 Sayfa 1 Mola çalışmalarından bahsetti. Ayın özel günlerinden birini seçip uygun SDG lerden birine uyarlayarak poster çalışması yaptık.Tabii bu çalışmada kaynak olarak kütüphanemizdeki kitapları kulladık. Bence üstüne düşünülmüş harika bir çalışma. Biz de yaparken çok keyif aldık. Müberra Hanım bizden staj sürecimiz hakkında değerlendirme istedi. Ardından Hande Hanım’la kataloglama çalışmalarına başladık. Hande Hanım bize süreci uzun uzun anlattı, takıldığımız noktalarda çok yardımcı oldu. Haftanın son iki günü ÜNAK2024 Sempozyumu’na katıldık. Burada meslek büyüklerimizle, şirketlerle, topluluk başkanları ve üyelerle tanışma fırsatı bulduk. Bizim için çok değerli bir sempozyumdu. Yenilikçi ve teknolojik bir kütüphane olmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha öğrendik. Bu sempozyumda TEDU stajyeri olarak yer almaktan çok mutlu oldum. Benim için unutulmaz bir anı olarak kalacak.
Bir sonraki hafta görüşmek dileğiyle, hoşçakalın!!

Sıla.
Stajın üçüncü haftasından herkese selam ben Sultan.

Haftanın ilk gününe Müberra hanım ile başladık 1sayfa 1 mola çalışması ve değerlendirme raporu işlemlerini gerçekleştirdik. Salı ve çarşamba günü Hande hanımla beraber kataloglama işlemlerini gerçekleştirdik. Perşembe günü ÜNAK 2024 sempozyumuna katildik meslek büyükleri ve meslek ilgilileri ile tanışma fırsatı buldum. Tanışmış olduğum meslek büyükleri ile samimiyetimi arttırmama katkisi oldu özel ve devlet olmak üzere iki kurum ile staj görüşmesi gerceklestirdim. Ve bir projede yer alma fırsatı buldum bunun için çok keyifliyim. Cuma günü de ÜNAK sempozyumunda yer aldık keyifli bir haftaydı.

6 Eylül 2024 Cuma

Herkese merhaba, ben Fatma Kaplan.

Haftaya Enes Bey ile başladık. Enes Bey, bizden bir kurumdaki kütüphanenin güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmemizi istedi. Güçlü yönlerin ne kadar fırsat sağladığını, zayıf yönlerin ise ne kadar zarar verdiğini araştırmamızı istedi. Ayrıca veri tabanlarının öneminden bahsetti. EQUAL Tübitak projesinde 42 veri tabanı bulunduğunu ve bu veri tabanlarının tüm üniversitelere ücretsiz açıldığını anlattı. ScienceDirect, EDA, Ankosta ve Bant K gibi veri tabanlarından bahsetti. Bir üniversite seçmemizi ve TED Üniversitesi için alınabilecek 5 veri tabanını araştırmamızı istedi. EQUAL’de bulunmayan 5 üniversite seçerek, bu üniversitelerde var olan ama TED’de bulunmayan veri tabanlarını inceledik. Ertesi gün, UHF güvenlik sistemi, sayım, ödünç kiti ve güvenlik kapısının birbirine bağlı olduğundan bahsedildi. TED’in üçem firmasının HF güvenlik kitini kullandığını öğrendik. HF 5 cm’de çalışırken, UHF çok daha uzaktakini bile algılayabiliyor. Kitap çiplerinin ne kadar uzaklıkta çalıştığını test ettik. Cihaz ile raf düzenini kontrol ettik, veri toplama ve sayım komutları ile kitapları rafa dizdik. Sonraki gün Esma Hanım ile çalıştık. Kişisel araştırma fonu hakkında detaylı bilgiler verdi ve bize araştırma ödevi verdi. Kişisel araştırma fonunun diğer üniversitelerde nasıl kullanıldığını araştırmamızı, iki üniversite arasındaki benzerlikler ve farklılıkları belirlememizi istedi. TED Üniversitesi yönetmeliğini ve kişisel araştırma fonunu inceleyerek, hangi eklemelerin gerektiğini belirledik. Ayrıca kişisel araştırma teşviki hakkında bilgilendirme yapıldı. Diğer üniversitelerin açık erişim içeriklerini inceledik ve teşvik yönergesini değerlendirmemiz istendi. 6 Ağustos 2024 tarihinde, bibliyometri çalışması yapmak üzere Web of Science (WoS) veritabanını kullanarak 2024 yılına ait TED Üniversitesi yayınlarını listeledim ve analiz ettim. WoS’de 2024 yılı ve TED Üniversitesi’ni filtreleyerek elde ettiğim 80 veriyi inceledim. Verilerdeki yazarların TED Üniversitesi ile bağlantılarını kontrol ettim ve TED Üniversitesi’nde çalışan öğretim görevlilerini belirledim. Bu bilgileri bir Excel dosyasında düzenledik. WoS veri tabanını akademik anlamda kullanarak, hem WoS kullanma bilgimi pekiştirmiş oldum hem de araştırma konusunda kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum. Ayrıca, Excel’i kullanarak bu görevi üstlenmek, Excel becerilerimi de geliştirmeme yardımcı oldu. Daha fazla pratik yapmanın beni ileriye taşıyacağını öngörüyorum. Bu alanda karşıma çıkabilecek birçok işte kavrama gücüne sahip olabileceğimi düşünüyorum. Son olarak, TEDU’lü yazarlar koleksiyonunu güncelledik. D Blok kütüphanesindeki kitapları raflarda aradık. Raftaki kitaplar biraz dağınık görünmesine rağmen kataloglama bilgileri ile yerlerini tespit edebildim. Sirsi’yi kullanarak pratiğe dökmek, mesleğe başlamış gibi hissetmemi sağladı. Katkı türü (kitap veya kitapta bölüm) gibi bilgileri yanlarındaki kutucuklara yazdım. Etiketlerine bakarak kitapları raflara yerleştirdik. İntern arkadaşlarımla bilgi alışverişi yaparak görevi paylaşıp hızlı bir şekilde tamamlamak, bizim için rahatlatıcı bir unsur oldu. Bu haftam bu şekildeydi.

TEDU Ayşe Ilıcak Kütüphanesi’nde Stajımın 2. Haftası

Stajın 2. haftasından herkese merhaba!

Bu hafta Enes Bey, Esma Hanım ve Müberra Hanım’la çalıştık. Bizim için yoğun geçen bir haftaydı. Enes Bey bize RIFD sisteminden, veritabanı edinme sürecinden, swot analizinden, FTE’den, Avesis’ten bahesetti. Bize cihazla kitap sayımını, raf düzeni sağlamayı, kitapların listesini oluşturup kaydetmeyi gösterdi. Ardından Kahoot oynadık. Bizim için çok eğlenceli ve bilgilendiriciydi. Esma Hanım’la KAF desteği ve Araştırma teşvik konularını işledik. Bizden bu konular hakkında araştırma yapıp yönergeleri incelememiz istendi. Elde ettiğimiz verilerle analiz yapıp rapor hazırladık. Esma Hanım hepimizi dinleyip atladığımız noktalarda bize yardımcı oldu. Haftayı Müberra Hanım’la kapattık. TEDÜ’lü yazarlar koleksiyonunu güncelledik ve WoS üzerinden TEDÜ affiliationlu yazarların makalelerini excele aktardık. Bu haftalık bu kadardı, hoşçakalınnn.

Sıla
Stajin ikinci haftasından herkese selam ben Sultan.

Haftanın ilk gününe Enes bey ile başladık Enes bey ile geçirdiğimiz iki günün ana konulari bu şekildeydi : Swot analizi,TÜBİTAK EKUAL veritabanları analizi,Ankos, Avos proquest, Ebsco toplu tarama, RFİD, Fte bant kullanimi, Alan araştırması,Mokap görselli veri aktarımı, Sayım ödünç kiti kapı bilgileri ve son olarak KAHOT birinci olduğum için en keyifli aşama kahottu benim için. Haftanın Çarşamba ve Perşembe günü ise Esma hanımla birlikteydik işlediğimiz konular bu şekildeydi: Aps makale yayınlama Hk. Oku yayinla read and publish Hk. Ubyt dergi listesi Hk. TED KAF desteği Hk. KAF başka Üniversiteler nasıl kullanıyor Hk. Üst limit cizelgesi Hk. Araştırma teşvik Hk. Ve son olarak AVESIS açık erişim sistem inceleme ve raporlamasi üzerine çalıştık. Haftanın son gününde Müberra hanım ile çalıştık yaptığımız çalışmalar ilk olarak Web of Science’da yer alan 2024 yılına ait TEDU affiliationlu yayınları listelemek ve analiz etmek(bibliyometri çalışması) sonrasında TEDU'lu Yazalar Koleksiyonunu Güncelleme işlemlerini gerçekleştirdik. Ve son olarak da which sdg's çalışması gerçekleştirdik.

29 Ağustos 2024 Perşembe

Staj sürecimin ilk haftasından herkese selamlar!

Stajımın ilk haftası, hem bilgi edinme hem de uygulama açısından oldukça verimli geçti.

Haftaya Sebahat Hanım ile çalışarak başladık. Kütüphanenin işleyişi ve görevlerimiz hakkında kapsamlı bir bilgi edindik. Ayrıca, nasıl bir yol izleyeceğimizi hep birlikte hazırlanmış programlarımızı inceleyerek belirledik. Önemli anahtar kelimeleri tartıştık.

Bankodaki işlemler hakkında da detaylı bilgi edinme fırsatımız oldu. Kaynak ödünç verme ve alma işlemleri, kaynakların ödünç verilme süreleri, ödünç verilmiş kaynakların sürelerinin uzatılması, hangi kaynakların ödünç verilebileceği, sisteme giriş-çıkış işlemleri, kaynakların yerleri, kaynak taraması yapma ve kullanılan uygulamalar hakkında öğrendiklerimiz çok faydalı oldu. Bu bilgileri aynı zamanda uygulayarak pratik yaptık; bu şansı bize verdikleri için değerli kurum üyelerine çok teşekkür ederim.

Kitaplara yer numarası verme sürecinde hangi sistemin kullanıldığı hakkında bilgi verildi ve kitapları yerlerine koyma görevini üstlendik. Kitap düzenleme sürecinde, kitapların üzerinde bulunan beneklerin renklerinin anlamlarını da öğrendik. Çocuk kitapları için geliştirilen yaşa uygunluk uygulaması hakkında detaylı bilgi aldık ve QR kodlarını kitaplara yapıştırdık.

Merve Hanım ile birlikte TED Üniversitesi öğretim görevlilerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SDG) ile ilgili verilerini Excel veritabanına girdik. Bu verilerden en çok çalışma yapan üyeleri seçerek, ağırlıklı atıf etkileri (FWCI) ile indeksledik ve her Sürdürülebilir Kalkınma Amacı için üç temsilci belirledik. Bu temsilcilerin en iyilerini seçip bir grafik hazırladık.

Kurumumuzun SDG projelerini geliştirmek adına farklı kurumların sürdürülebilirlik raporlarını analiz ettik. Detaylı taramalar ve bulgularımız sonucunda, TED Üniversitesi olarak neler yapabileceğimizi ve nasıl bir rapor hazırlayabileceğimizi tartıştık.

Bu yoğun ve verimli hafta, öğrenme ve katkı sağlama açısından oldukça tatmin ediciydi. Kütüphanecilikten sürdürülebilir kalkınma amaçlarına kadar geniş bir yelpazede deneyim kazandık. İlerleyen günlerde daha fazla deneyim ve bilgi edinmek için sabırsızlanıyorum.


Sevgiler,
Beyzanur Karabuğa

Stajımın ilk haftasından herkese merhaba!

Ben Fatma Kaplan, İlk olarak, bu hafta bu alandaki bilgimi artırmaya çalıştım. Ayrıca, takım içinde etkin bir şekilde nasıl iletişim kuracağımı ve görevlendirmeleri daha verimli bir şekilde nasıl yönlendirebileceğimi öğrendim. Sebahat Hanım, Müberra Hanım, Enes Bey, Merve Hanım ile tanışma fırsatı elde ettim.

Sebahat Hanım, ilk gün staj programımızı bize sundu ve detaylı bir şekilde bilgilendirdi. Bu kapsamlı bilgi, staj sürecimizde hangi görevleri yerine getireceğimiz ve hangi aşamalardan geçeceğimiz konusunda net bir anlayış kazanmamıza yardımcı oldu.

Katalog taramasının nasıl yapılacağı gösterildi. Bu süreçte, Ted’ de katalogdaki bilgilerin nasıl aranacağı, filtreleme seçeneklerinin nasıl kullanılacağı ve doğru verilere nasıl ulaşılacağı hakkında bilgi sahibi oldum. Kütüphane raflarına kitapları düzenledik ve renkli yapışkanların anlamlarını da öğrendik. Bu süreç, kitapların doğru şekilde kategorize edilmesine yardımcı olmanın yanı sıra, kütüphane organizasyon sistemini daha iyi anlamamı sağladı.

Çocuk kitapları için geliştirilen dijitalleştirme projesinin uygulama aşamasında görev aldık. Bu süreçte, çocuk kitaplarının doğruluğunu teyit etme, listeleme ve QR kodlama işlemlerinde aktif rol aldık. Bu görevler projeye önemli katkılar sağladı ve dijitalleştirme sürecinin verimliliğini artırmamıza yardımcı oldu. Çocuk kitaplarına yapıştırılacak QR kodlarını tek tek okutarak detaylı bir kontrol gerçekleştirdim. Yazım hatalarını belirleyip, bu hataların düzeltilmesi için Müberra Hanım’a ilettim. Yazım hataları giderildikten sonra, doğru QR kodlarını kitaplara dikkatlice yapıştırdım ve ardından kitapları raflara düzenli bir şekilde yerleştirdim. Bu süreç, hem veri doğruluğunu sağlamak hem de kütüphanedeki düzeni korumak açısından önemli bir adım oldu.

TED Üniversitesi’nde sürdürülebilir kalkınma ve küresel amaçlar konusuyla ilgili yazılar ve araştırmalar yapan akademisyenleri belirlemek için AVESIS (Akademik Veri Sistemi) veri tabanına göz attım ve bu verileri Excel’e aktardım. Ertesi gün, intern arkadaşlarımla birlikte topladığımız verileri bir Excel tablosunda birleştirerek detaylı bir analiz gerçekleştirdik. Bu analizde, Alan Ağırlıklı Alıntı etkisi ve SDG oranlarını belirledik. Öncelikle, 17 küresel amacın her biri altında en çok veri sağlayan akademisyenleri sıraladım. Daha sonra, bu akademisyenleri danışma kurulu, idari kurul, akademik kurul ve çalışma grubu gibi farklı başlıklar altında görevlendirdim. Bu süreç, verilerin sistematik bir şekilde analiz edilmesini sağladı. Oluşturduğum grafiği Merve Hanım’a sundum ve grafik üzerindeki bulguları detaylı bir şekilde açıkladım; böylelikle verilerin etkin bir şekilde kullanılmasını sağladık.

Bu ilk hafta benim için oldukça öğretici oldu ve ilerleyen günlerde daha fazla şey öğrenmeyi umuyorum.

TEDU Ayşe Ilıcak Kütüphanesi'nde Stajımın 1. Haftası

4 haftadan oluşan stajımın ilk haftasından herkese merhaba! Ben Sıla. Haftaya Sebahat Hanım'la başladık. Bize staj programlarımızı iletti. Bunun üzerine süreçte nasıl bir yol izleyeceğimizi, neler öğreneceğimizi, hangi birimlerde görev alacağımızı konuştuk. Sebahat Hanım bize mezun olduktan sonra nasıl bir yol izleyebileceğimiz hakkında yardımcı oldu. İlk günümüzde staj programımızın içerisinde olan kavramları araştırdık. Kütüphane ve kütüphanecilik hakkında pek çok kavramı daha detaylı öğrenmiş olduk. İlerleyen günlerde ödünç-iade sistemini, kütüphanenin işleyişini, katalog taramasını detaylı şekilde öğrendik. Bu hafta Merve Hanım, Müberra Hanım ve Sebahat Hanım'la çalıştım. Sebahat Hanım bize çocuk kütüphanesinde bulunan kitapların QR kodlarını verdi, bizde kitapları raftan bularak QR kodlarıyla eşleştirip yapıştırdık. Bu QR kodları kitapların içeriği ve hangi yaşa uygun olduğu hakkında bilgi veriyor. Ardından Müberra Hanım'ın yanına çıktım. Burada hatalı QR kodların dosyasını tespit ettim. Sonrasında Merve Hanım'la çalıştık. Merve Hanım bize Excel üzerinden veri girişi yaptırdı. Bu çalışmada SDG kavramını öğrendim. Çalışmamızın devamında girişini sağladığımız verileri analiz ederek çalışma grubu ve akademik kadro oluşturduk. Bir sonraki çalışmamızda rapor analizi yaptık. Farklı Üniversitelerin raporunu analiz ettik ve elde ettiğimiz veriler üzerinden tartıştık. Enes Bey bize blog hakkında bilgiler verdi. Geriye dönüp baktığımızda bizim için bir anı olarak kalsa da bizden sonraki stajyerler için yol gösterici olacağına inanıyorum. Bunların yanı sıra rafa kitap attık ve kitapların üzerinde bulunan stickerların ne anlam ifade ettiğini öğrendik.

Bir sonraki hafta görüşmek dileğiyle, hoşça kalın.

Stajımın ilk haftasından herkese merhaba!

Ben Sultan. Bu hafta Cuma günü Sebahat Hanım ile birlikte her kategori için ödünç alma ve verme işlemlerini öğrendik ve uyguladık. İlk günün heyecanı ve stresine rağmen çok keyifli geçti. Pazartesi günü raf okuma, kitap atma ve liste kontrol işlemlerini gerçekleştirdik. Salı günü ise çocuk kitapları için geliştirilen dijitalleştirme projesinin uygulama aşamasında görev aldık; çocuk kitaplarını teyit etme, listeleme ve QR kodlama işlemlerinde yer aldık. Çarşamba günü, saat 3 e kadar Sebahat hanım ile beraber Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği’nin (ÜNAK) “Bilimsel İletişim Ekosisteminde Akademik Kütüphaneler ve Yenilikçi Hizmetler” temalı mesleki toplantısında TED Üniversitesi poster sunumu için veri çekimi ve Excel ortamında veri girişlerini sağladık. 3'ten sonra staj arkadaşlarımın işlerine dahil oldum. Perşembe günü TED Üniversitesi kapsamındaki birimlerin SDG çalışmalarına katkılarını ve faaliyetlerini inceledik. Bu inceleme sonucunda Merve Hanım’a bireysel raporlamalarımızı sunduk. Öğleden sonra ise önde gelen özel üniversitelerin geçmiş yıllardaki SDG raporlarını inceleyerek, TED Üniversitesi için nasıl bir SDG faaliyet raporu hazırlanabileceğini tartıştık ve yine bireysel raporlamalarımızı Merve Hanım’a sunduk. Bize kattıkları için TED Kütüphanesi'ne teşekkür ederiz:)

23 Ağustos 2024 Cuma

Stajın son haftasında selaam. Bu haftaya bankoda başladım. Daha sonra hafta içeresinde yine bankodaydık ve Müberra Hanımla eksik olan konularımızı tamamladık. Son haftamız olduğu için hep beraber yemek yeyip kahve içtik ve sohbet ettik. Her şey çok güzeldi. Kendime güzel bilgiler katmamda herkes çok yardımcı oldu. İşleyiş içerisinde yer almak iş hayatına atılmadan önce güzel bir alıştırma oluyor. Ben her şey için teşekkür ederim. Kendinize iyi bakııın…

17 Mayıs 2024 Cuma

Stajın on üçüncü haftasından herkese merhaba,

Bu hafta stajımızın son haftasıydı. O yüzden eksik kaldığımız noktalarda bize herkes yardımcı oldu. Staj programında eksik kalan çalışmalarımızı tamamladık. Müberra Hanım, bize The Impact sürecinden bahsetti. Enes Bey ve Sebahat Hanım hazırladığımız özgeçmişleri kontrol etti. Düzeltmemiz gereken yerleri söyledi. Öğle arasında kütüphanede birlikte çalıştığımız, staj sürecinde yanımızda olan herkesle birlikte yemek yedik ve sohbet ettik. Daha sonra Merve Hanım bizi odasına çağırdı. Kahve eşliğinde bizimle ilgilenen ve proje veren staj danışmanlarımız bize geri bildirim verdi. Meslek hayatı hakkında çok değerli tavsiyeler verdiler. Bizimle ilgilenen, sorduğumuz soruları sıkılmadan cevaplayan, bize birçok şey öğreten ve staj sürecinde bize yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Umarım iyi yerlerde meslektaş olarak karşılaşma dileğiyle hoşça kalın...
Stajın on ikinci haftasından selaam. Bu hafta itibari ile artık son iki haftaya girmiş bulunmaktayız. Haftaya ilk olarak bankoda başladım. Daha sonra b bloğa giderek kayıp kitapları bulduk. Kayıp kitap listesini teslim ettikten sonra raf okuduk, düzeltme yaptık. Yeni kataloglanan kitapların rafa yerleştirmeden önceki işlemlerini (etiket, baskı, güvenlik) yaptık. Cuma günü yine bankodaydık. Kaldı bir hafta…

Stajın on ikinci haftasından herkese merhaba,

Bu hafta Sebahat Hanım ile birlikte çalıştık. İlk olarak bize e-kitaplar için nasıl koleksiyon geliştirdiğini ve koleksiyon için araştırma yaparken nelere dikkat ettiğini anlattı. E-kitaplar için oluşturduğu excel listelerini gösterdi. Konu hakkındaki sorularımızı cevapladı. Daha sonra sırt etiketi yapıştırılması gereken kitapların sırt etiketlerini yapıştırdık ve kaşelerini bastık. Aynı zamanda bankoya gelen kullanıcılara yardımcı olduk. Son olarak, B bloktaki kütüphaneye gidip kayıp olan veya teslim edilmemiş kitap listesindeki kitapların raflarda olup olmadığını kontrol ettik. Öğleden sonra D bloktaki kütüphaneye geçtik. Raf okuma yaptık ve rafları düzenledik. Bu haftamız böyle geçti ve stajımızın bitmesine son bir haftamız kaldı. Mezun olacağım için heyecanlıyım ama staj bittiği için de üzülüyorum. Son haftamızda tekrar görüşmek üzere...


15 Mayıs 2024 Çarşamba

Stajın on birinci haftasından herkese merhaba,

Bu hafta Esma Hanım ile birlikte çalıştık. İlk olarak bize TED Üniversite Kişisel Araştırma Fonu ve Teşvik Fonları'ndan bahsetti. Bizden de başka üniversitelerin kişisel araştırma fonlarını ve teşvik fonlarını araştırıp karşılaştırma yapmamızı istedi. Bizde yaptığımız araştırma çıktılarını word dosyası şeklinde Esma Hanım ile paylaştık. Daha sonra kişisel araştırma fonu için yapılan yazılı başvuru formlarını yazıcıdan taratıp dijitalleştirme işlemini yaptık. Son olarak Esma Hanım bana Avesis sistemindeki açık erişim kaynaklarından bahsetti. Benden de üç üniversite bulup bunların Avesis sistemindeki açık erişim kaynak türlerini incelememi ve karşılaştırma yapmamı istedi. Konu ile ilgili hazırladığım raporu Esma Hanım ile paylaştım. Ek olarak, Merve Hanım staj sürecimizin nasıl geçtiği hakkında konuşmak için bizi odasına çağırdı. Keyifli ve öğretici bir şekilde sohbet ettik. Bize çok değerli tavsiyeler verdi. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle…

10 Mayıs 2024 Cuma

Stajın on birinci haftasından selaam.

Bu hafta geçen hafta verilmiş ödevi mi devam ettirerek başladım ve bitirdim. Daha sonra Esma Hanım fonların işleyişi hakkında bilgi verdi ve Kişisel Araştırma Fonu için örnekler istedi. Diğer günse Araştırma Teşvik Fonu hakkında bilgi edindik ve yine örnek yaptık. Daha sonra bu fonlar için gelen başvuru formlarını taratıp bilgisayarda dosyaladık. Cuma günü Merve Hanımla biraz sohbet ettik ve Sebahat Hanım’ ın daha önce vermiş olduğu kitap listesini bitirdim. Son iki hafta kaldı. Haftaya görüşmek üzere…

3 Mayıs 2024 Cuma

Stajın onuncu haftasından herkese merhaba,

Bu hafta Müberra Hanım ile birlikte çalıştık. Bize bibliyometri çalışmalarını nasıl yaptığını ve raporladığını anlattı. Daha sonra TEDU’lu Yazarlar sürecinin nasıl olduğundan bahsetti. Bizden de 2021 ve 2022 yıllarında kitap ya da kitap bölümü yazan TEDU’lu Yazarları, Avesis web sitesinden araştırıp excel dokümanında listelememizi istedi. Çok fazla yazar olduğu için yetiştirebildiğim kadarını yani 70 tanesini listeledim. Ek olarak, önceki haftalardan kalan araştırma sonuçlarımızı Enes Bey’e gösterdik ve sorularımızı sorduk. Bu hafta da böyle geçti. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle…
Stajın onuncu haftasından selaam.

Bu haftaya ilk olarak bağış kitap dosyalayarak ve bankoya yardımcı olarak başladım. Daha sonra ise Müberra Hanımla birlikte çalıştık. 1 Mayıs bayramından dolayı çarşamba günümüz tatildi bu nedenle diğer iki gün kaldı. Müberra Hanım bize bibyometri çalışmalarını anlattı ve görev verdi. Şuan 2021 yılı TEDÜ’lü yazarların yazmış olduğu kitap ve kitap bölümlerini birkaç sınıf altından excel dosyasına aktarıyorum. Umarım en kısa zamanda bitiririm. Bu haftada böyleydi haftaya görüşmek üzere…

26 Nisan 2024 Cuma

Stajın dokuzuncu haftasından selaam.

Bu hafta geçen haftadan kalan WOS ve Scopus ödevini tamamlayarak başladım ve bankoya yardımcı oldum. Çarşamba günü yeniden katalog bölümündeydik ve çocuk kitaplarının kataloglaması hakkında bilgileri dinledikten sonra çocuk kitabı kataloglaması yaptık. Perşembe günü ise fatura taratma ve dosyalamasını yaptıktan sonra cuma günü ise bağış kitapları dosyalara aktardık. Bu haftada böyleydi. Haftaya görüşmek üzere…
Stajın dokuzuncu haftasından herkese merhaba,

Bu hafta Hande Hanım ile çalıştık. Çarşamba günü bizden çocuk kitaplarını kataloglamamızı istedi. Genel kuralları gösterdikten sonra toplam 20 tane kitap katalogladık. Daha sonra iade edilen kitapları raflara yerleştirdik. Perşembe günü, kütüphaneye satın alınan kitapları faturalardan kontrol ettik. Daha sonra bu faturaları yazıcıdan taratıp bilgisayarda dosyalama işlemini yaptık. Geriye kalan zamanımızda da 36 tane kitabın sırt etiketini sistemden yazdırıp yazıcıdan çıkarttık. Bu etiketleri kitaba yapıştırıp kaşelerini bastık. Cuma günü, kütüphaneye bağış yapılan 65 kitabı excel üzerinden kitabın adı, ISBN numarası, yazarın adı ve basım tarihine göre listeledim ve bağışçıların dosyalarına ekledim. Daha sonra gelen kullanıcılara yardım ettim. Bu hafta benim için yoğun ama öğretici bir hafta oldu. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle...

19 Nisan 2024 Cuma

Stajın sekizinci haftasından herkese merhaba,

Bu hafta Enes Bey ve Sebahat Hanım ile birlikte çalıştık. Çarşamba günü Enes Bey bizden Turnitin arayüzünü incelememizi ve Ted Üniversitesi için iş akış şeması oluşturmamızı istedi. Bende Ted Üniversitesi’nin basılı kitap kataloglama sürecine hâkim olduğum için bu sürecin şemasını çıkardım. Öğleden sonra ise Turnitin uygulamasını inceledim. Daha sonra ödünç bankosunda gelen kullanıcılara yardımcı oldum. Perşembe günü, Sebahat Hanım bize web sitesi ve instagram gönderisi için Canva uygulamasından nasıl tasarımlar yaptığını gösterdi. Bizden de tasarım yapmamızı istedi. Bende 23 Nisan, 1 Mayıs ve anneler günü için 5 tane tasarım yaptım. Aynı zamanda bu tasarımları İngilizce olarak da düzenledim. Daha sonra ödünç bankosunda gelen kullanıcılara yardımcı oldum. Cuma günü, Enes Bey bize Wos ve Scopus veri tabanlarıyla ilgili hazırladığı soruları e-posta ile gönderdi. Bende Wos ile ilgili soruları öğleden önce araştırma yaparak cevapladım. Öğleden sonra ise Ankara Üniversitesi’nden Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencileri geldi. Kütüphane çalışanları onlara bir sunum yaptı. Bende bu sunuma katıldım. Tavsiyelerini not aldım. Benim içinde öğretici bir etkinlik oldu. Sebahat Hanım’a beni de dahil ettiği için teşekkür ederim. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle...

Stajın sekizinci haftasından selam.

Bu hafta ilk olarak b blok kütüphanede 11 tane katalog kaydı yaptım. Çarşamba günü Enes Bey, iş akış ve Turnitin görevi verdi. Turnitin’e dosya yükleyerek arayüzü öğrenmiş oldum. Katalog süreci içinde iş akış şeması oluşturarak bilgilerimi tazeledim. Perşembe günü ise Sebahat Hanım bize web sayfasını ve 3 farklı platform için yaptığı görselleri göstererek bizden Instagram için bazı özel günlere post hazırlamamızı istedi. 3 ayrı konuda Canva uygulamasından post çalıştım. Cuma günü Enes Bey, Wos ve Scopus’u detaylı öğrenebilmemiz için bazı çalışma soruları verdi. O sorular için veri tabanlarında araştırma yapmaya başladım, haftaya ise ödevimi tamamlayacağım. Bu hafta da böyleydi. Haftaya görüşmek üzere:)

5 Nisan 2024 Cuma

Stajın yedinci haftasından herkese merhaba,

Bu hafta çoğunlukla B blok kütüphanesinde Haydar Bey ile çalıştık. Çarşamba günü, depodaki kitapları nasıl katalogladığını Haydar Bey bize anlattı ve Sirsi otomasyon sistemi üzerinden gösterdi. Daha sonra stajyer arkadaşım ile birlikte toplam 14 tane kitap katalogladık. Perşembe günü ise sabah 6’şar tane depo için kitap katalogladık. Öğleden sonra D bloktaki kütüphaneye geçtik. İade edilen kitapları raflara yerleştirdik ve rafları düzenledik. Daha sonra ödünç bankosuna gelen kullanıcılara yardımcı olduk. Cuma günü, sabah 3 tane kitap katalogladım. Sonra D blok kütüphanesine geçtim. 37 tane kitabın sırt etiketini yapıştırdım, demirbaş numaralarını yazdım ve kaşelerini bastım. Aynı zamanda ödünç bankosuna gelen kullanıcılara yardımcı oldum. Öğleden sonra B blok kütüphanesinde depo için 10 kitap daha katalogladım. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle…

Stajın yedinci haftasından selaam.

Bu hafta ilk olarak d blok bankodaydım. Daha sonra tekrar b bloga geçtik ve depo kitaplar için kataloğa başladık. Normal katalogdan daha kolay gibi geldi açıkçası. Perşembe öğleye kadar böyle devam etti, öğleden sonra d bloga geçip raf okuma ve düzeltme işlemi yaptık. Cuma günü ise hem katalog yaptık hemde dergilerin nasıl kataloglanacağını görmüş olduk. Pekiştirme amaçlı bir denemede yapmış olduk. Haftaya görüşmek üzere.

29 Mart 2024 Cuma

Stajın altıncı haftasından herkese merhaba,

Bu hafta Haydar Bey ile çalışmak için B bloktaki kütüphaneye gittik. İlk olarak, Haydar Bey bize kütüphaneyi gezdirdi ve bilgi verdi. Daha sonra Sirsi otomasyon sistemini kullanarak nasıl rapor yazdığını gösterdi. Bizden de Cuma gününe kadar dört konuda rapor hazırlamızı istedi. Çarşamba günü ocak ve şubat ayının en çok okunan romanları ve fakültelere göre son üç aylık kullanım raporlarını hazırladık. Perşembe günü ise materyal türüne ve kullanıcı türüne göre son üç aylık ödünç alma raporlarını hazırladık. Cuma günü raporları yazdığımız excel dosyalarını ve verilere göre düzenlediğimiz grafikleri Haydar Bey’e anlattık. Bize raporlarımız hakkında geri bildirim verdi ve sorularımızı yanıtladı. Daha sonra iade edilen kitapları raflara yerleştirdik ve rafları düzenledik. Öğleden sonra ise D bloktaki kütüphaneye geçip ödünç bankosuna gelen kullanıcılara yardımcı oldum. Haydar Bey’e emekleri için teşekkür ederim. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle…
Stajın altıncı haftasından selaam.

Ne ara altı hafta geçti anlamadım. Pazartesi günü bankodaydım. Çarşamba günü B bloğa geçtik ve Haydar Bey bize raporlama hakkında bilgi verdi ve dört adet rapor istedi. Cuma gününe kadar; son iki ayda en çok okunan romanları, son üç ay fakültelere göre, materyal türüne ve kullanıcı türüne göre kullanım amaçlı raporlar hazırladık. Cuma sabahı ise hazırlanan raporları sunduktan sonra raf yerleştirme yaptık. Bu haftada böyleydi. Haftaya görüşmek üzere…

22 Mart 2024 Cuma

Stajın beşinci haftasından selaam.

Bu haftaya WOS ve Scopus veritabanlarını inceleyerek başladım. Daha sonra kütüphane haftası ile ilgili etkinlikleri araştırıp dünyada kütüphanelerin yapmış olduğu etkinliklere de baktım. Diğer günler ise kitap sayımı yaptık. İlk defa sayım yapıldığını gördüğüm için benim açımdan güzel bir kazanım oldu. Yeni gelen kitaplar için sırt etiketi gibi yapılması gereken adımları hallettim. Ayrıca perşembe günü öğleden sonra Sayın Güleda Doğan ve Zehra Taşkın hocalarımın TED Üniversitesinde vermiş oldukları konferansa katılım sağladım. Bu haftada dolu dolu ve güzel geçti.
Stajın beşinci haftasından herkese merhaba,

Bu hafta Enes Bey bize raf sayımı, güvenlik kontrolü ve raf okuma gibi birçok işe yarayan kütüphanede kullandıkları el terminalini gösterdi. Kullanım alanlarını açıkladı. Daha sonra bu el terminalini kullanarak raf sayımı yaptık. Yani kitapların içindeki güvenlik kodunu tarattık. Bu sayede kütüphanenin koleksiyonunda eksik olan kitaplar belirlenecekti. Ek olarak güvenlik kodu aktif olmayan kitaplar tarama işlemi yaparken hata verdi. Bu kitapların bir kısmının da güvenlik kilidini aktifleştirdik. Onun dışında ödünç bankosunda durarak gelen kullanıcılara yardımcı olduk. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle…

15 Mart 2024 Cuma


Stajın dördüncü haftasından selaam

Bu haftaya 10 tane katalog yaparak başladım. İlk kez çocuk kitabı denk geldi onu da öğrenerek merak ettiklerimden birini aradan çıkarmış oldum. Daha sonra Enes Bey bize veritabanlarından ve swot analizinden bahsettikten sonra cuma gününe kadar bir ödev verdi. Seçtiğimiz bir kütüphanenin swot analizini yaptıktan sonra veritabanı alan araştırması yaptık ve üniversite için 5 tane farklı veritabanı önerisinde bulunduk. Cuma günü ise sunularımızı anlattık. Böylece bu hafta elektronik kaynaklar kısmı hızlı bir şekilde başladı. Haftaya yeni konular için heyecanlıyım.

Stajın dördüncü haftasından herkese merhaba,
 
Bu hafta Enes Bey ile çalıştık. İlk olarak bize ANKOS ve EKUAL kuruluşlarından bahsetti. Daha sonrasında ise bizden veritabanı alan araştırması ve bir kütüphanenin SWOT analizini yapmamızı istedi. Hafta içerisinde bu araştırmaları yaptık. Cuma günü yaptığımız araştırmaları Enes Bey ile paylaştık. Çalışmamızda eksik olan yönleri ve yanlışlarımızı bize aktardı. Araştırdığımız konu üzerine konuştuk ve bizde sorularımızı sorduk. Veritabanı araştırmasının nasıl olması gerektiğini ve SWOT analizini neye göre yapılması gerektiğini öğrendim. Ek olarak, öğleden sonra Web of Science ve Scopus veritabanlarını araştırdım. Veritabanlarının kütüphane otomasyonundaki arayüzünü inceledim. Araştırmamı tamamlayıp en kısa zamanda bitireceğim. Enes Bey’e emekleri için teşekkür ederim. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle…

8 Mart 2024 Cuma

Stajın üçüncü haftasından herkese merhaba,

Staj haftasının ilk iki günü toplamda 20 tane kitap katalogladık. İngilizce ve Fransızca başta olmak üzere yabancı dille yazılan kitapları katalogladık. Bu kitapları kataloglarken biraz zorlandık. Çünkü genellikle iç kapakta bize kataloglama yapmak için lazım olan bilgilerin bazıları bulunmuyordu. Ayrıca kitabın konusunu bizim belirleyip ona göre sınıflama numarası vermemiz gerekiyordu. Böyle durumlarda hangi web sitelerinden araştırma yapmamız gerektiğini ve konunun nasıl belirlendiği hakkında Hande Hanım bize bilgi verdi ve sorularımızı yanıtladı. Üçüncü gün ise Hande Hanım ile haftanın değerlendirmesini yaptık. Bizden geri bildirim aldı ve bize de geri bildirim yaptı. Bize meslek hayatındaki tecrübelerini anlattı ve sorularımızı yanıtladı. Bizim için çok öğretici bir sohbet oldu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Öğleden sonra, kitapların güvenlik kilitlerini sistem üzerinden açtım. Güvenliğini açtığım kitapların sırt etiketini yapıştırmak için sınıflama numaralarını Sirsi otomasyon sistemi üzerinden listeledim. Daha sonra ödünç bankosunda gelen kullanıcılara yardımcı oldum. Hande Hanım’a emekleri için teşekkür ederim. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle…

Stajın 3.haftasından selaam,

Bu hafta ilk olarak dijitalleştirme ile başladım. Kitap kapaklarını tarattım daha sonra bilgisayar kısmında olan işlemlerini hallettim. Bu iş gerçekten eğlenceliydi. Diğer günler ise kataloglamaya devam ettik. Bu hafta, 10 çarşamba 10 perşembe olmak üzere yabancı-türkçe karışık 20 kitap kataloglamış olduk. Geçtiğimiz haftalara göre çok daha rahat yaptım bu görevi. Cuma günü ise Hande Hanım ile birlikte genel olarak kataloglama üzerinde sohbet ettik. Bir süreliğine kataloglamaya veda ediyoruz. Ayrıca kataloglamaları biten kitapların güvenliğinide açmış olduk. Haftaya olan yeni konuları heyecanla bekliyorum.

4 Mart 2024 Pazartesi

Stajın ikinci haftasından herkese merhaba,

İlk gün kataloglamadan sorumlu olan Hande Hanım'ın yanına gittik. İlk olarak bize kaynakların satın alma sürecinden bahsetti. Alınan kaynakların takibinin nasıl yapıldığını ve kullanıcının talep ettiği kitapları nasıl temin ettiğinden bahsetti. Bu süreçleri takip etmek için tuttuğu excel dosyalarını bize gösterdi. Daha sonra Sirsi otomasyon sisteminde katalog kayıtlarının nasıl yapıldığını anlattı. Birkaç tane katalog kaydı örneğini bize anlatarak yaptı. İkinci gün ise bize kataloglama yapmamız için 10 tane kitap verdi. Bizde bu kitapların katalog kaydını yaptık. Zorlandığımız kısımlarda bize yardımcı oldu ve hatalarımızı söyledi. En son hepsini birlikte kontrol ettik. Katalog kaydını yaparken en son kitapların alarmını ve demirbaş numarasını da yapıştırıp kaydı tamamladık. Üçüncü günde ise 5 tane kitabın kataloglamasını yaptık. Daha sonra Hande Hanım ile birlikte yaptığımız katalog kayıtlarını kontrol ettik. Sonrasında ise ödünç bankosuna indim ve gelen kullanıcılara yardımcı oldum. Ek olarak, Sebahat Hanım bana kitapların sırt etiketini nasıl yapıştırmam gerektiğini gösterdi. Etiketleme yaparken kitabın içine demirbaş numarasını yazdım ve TEDU Library koleksiyonuna ait olduğunu belirten damgayı sayfalara bastım. Bu sayede katalogladığım kitapların sırt etiketini de kendim yapıştırmış oldum. Kısacası bu hafta hem katalog kaydı yaptık hem de bu konuda çok şey öğrendik. Hande Hanım'a emekleri için teşekkür ederim. Haftaya görüşmek dileğiyle...

1 Mart 2024 Cuma

Stajın ikini haftasından selaam

Bu haftaya kitap etiketleri yapıştırarak başladım. Kitap etiketi, koruyucu, benekler, iç baskı, demirbaş baskısı gibi eylemler gerçekleştirdim. El alışkanlığı açısından güzel bir aktivite olduğunu düşünüyoruum. İkinci gün ise Hande Hanım bize kataloglamayı anlattı. Bu konu üzerinde daha önce çok durmadığım için aslında birçok eksiğim vardı. İlk zamanlarda katalog yaparken yanlışlarım oldu ve daha sonra öğrene öğrene devam ettim bugün katalog yaptığım ikinci günüm totalde 15 katalog yapmış bulunmaktayım ilk başladığım halden daha iyi olduğumu düşünüyorum en azından nasıl ilerlemem gerektiğini sistemimi kafamda oturttum. Dileğim önümüzdeki haftalarda yanlış sayılarımı sıfıra indirmek. Diğer haftalarda görüşmek üzeree…

23 Şubat 2024 Cuma

Stajın ilk haftasından herkese merhaba,

Stajın ilk günü bizden sorumlu olan Sebahat Hanım, bize staj süreci için hazırladığı haftalık programlarımızı teslim etti. Daha sonra bu programlar hakkında bizi bilgilendirdi. Sonrasında ise bize genel olarak kütüphaneyi tanıttı. Kaynakların kütüphanede nerede olduğundan bahsetti. Kullanıcıların hangi hizmetleri aldığını anlattı. Danışma masasının işleyişi hakkında bilgi verdi. Ödünç hizmetlerini anlattı ve otomasyon sistemini kullanarak nasıl ödünç verdiğimizi, iade aldığımızı ve çalışma odalarının rezervasyonunu nasıl takip edeceğimizi uygulamalı olarak anlattı. Kullanıcı geldikçe bize hizmet sunma şansı tanıdı. Bu sayede teorik olarak edindiğimiz bilgileri uygulamalı hale getirerek daha iyi bir şekilde öğrenmiş olduk. Stajın ikinci günü ise kütüphanedeki idari işlerin nasıl takip edildiğini ve bu durumlarda iletişim için kullandıkları portal sisteminin nasıl kullanıldığından bahsetti. Daha sonra kütüphaneye yarı zamanlı olarak çalışmaya gelen öğrencilerin sürecini ve bu süreci nasıl takip ettiğini aktardı. Ek olarak, raf düzenlemesi hakkında bilgi verdi ve bizden rafları düzenlememizi istedi. Bizde raflarda karışmış olan kitapları sırt etiketine göre düzenledik. Ayrıca kütüphaneye geri gelmeyen ya da kaybolan kitapların listesine bakarak kütüphanede olmadığını teyit ettik. Bu sayede eksik olan kitaplar satın alınacaktı. Stajın üçüncü gününde kütüphane başka bir birimin organizasyonunu yönettiği için organizasyona yönelik çalışmalar yaptık. Günün geri kalanında ise ödünç bankosunda durarak gelen kullanıcılara ödünç ve iade hizmeti verdik. Kısacası bu hafta kütüphanenin ödünç bankosunda yapılan bütün işlemleri, raf düzenlenmesini ve kütüphanenin idari işlem süreçlerinin nasıl takip edildiğini öğrendim. Sebahat Hanıma emekleri için çok teşekkür ederim. Benim için keyifli bir haftaydı. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle…

Yağmur Cengiz

Stajın ilk haftasından selaam

Bu haftaki öğrendiklerim stajımın bebek adımlarını oluşturuyordu. İlk önce genel kütüphane tanıtımı ile bir dönem içli dışlı olacağımız kütüphaneyi gezdik, gördük, öğrendik. Kullanıcı hizmetleri konusunda bilgi sahibi olduktan sonra ödünç kısmında pekiştirme fırsatları yakaladık. Gerçekten eğlenceli bir eylem benim için. Raf düzenleme işine girişerek aslında raf kısmındaki işleyişi kafamda netleştirmiş bulundum. Mavi, sarı ve kırmızı benekli kitapların ne işe yaradığı aaa bir de siyah benekliler var J bunların ne işe yaradığını max kaç ödünç verebileceğimizi ve kaçar saat/gün kullanabileceklerine de başta halletmek bence iyi avantaj sağladı. Bir kullanıcı geldiği takdirde bildiğim için kem küm etmeden direkt cevap verebilmek güzel bir durum. Kullanılan sistem de hemen çözüldü. ( büyüteç adamı unutmayalım !!) 3. günümde ise etkinlik hazırlıkları dolayısıyla hazırlıklara yardım ettim. Şuanda da bu yazıyı yazmaktayım. Haftaya öğreneceklerim için heyecanlıyım bir hafta çok çabuk geçti :’(

Melike Şevval Tomak