25 Nisan 2025 Cuma

TED Üniversitesi Stajımın 10. Haftası

TED Üniversitesi Ayşe Ilıcaklı Kütüphanesi stajımın 10. haftasında Müberra Hanım ile birlikte çalıştık. Bu haftanın 1 günü resmi tatilde geçtiği için kalan 2 gün bizim için yoğun oldu. Kütüphanede yürütülen 1 sayfa 1 mola ve 1 kelime 1 mola etkinlikleri için içerik hazırlama görevini yaptık. Özel günler için kitap bulup bunun tasarımını Canva'da yaptık. 1 kelime 1 mola için de SDG'lerin kütüphanede kullanım alanlarının tasarımını yaptık. Cuma günü sabah bir toplantıya katıldık. Okulun kalite biriminde çalışan Burcu Hanım kütüphanenin bazı iş akış tablolarını geliştirmek üzerine toplantıda bu iş akışları üzerine konuştu. Müberra Hanım ve Sebahat Hanım ile birlikte katıldığımız bu toplantı, profesyonel düzeyde iş akışlarını yorumlamak açısından bizim için oldukça faydalı oldu. İkinci görevimiz TEDU'lü yazarların Scopus ve WoS üzerindeki yayınlarının bilgilerini excel dosyasına geçirmekti.

TEDU Stajımın 10.Haftası


Bu hafta staj kapsamında Müberra Hanım’la birlikteydik. Bize TED Üniversitesi Kütüphanesi’nde düzenlenen “1 Sayfa 1 Mola” ve “1 Kelime 1 Mola” etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Müberra Hanım, tasarımlarda dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde anlattı ve bizden de bu etkinlikler için içerik ve tasarımlar hazırlamamızı istedi.

İlk gün, “1 Sayfa 1 Mola” etkinliği için bazı özel günler belirledim. Bu özel günlerle uyumlu kitapları araştırarak her biri için tasarımlar oluşturdum. Tasarımlarda dikkatimi çeken şey, görsel sadelik ve metin-uyum dengesinin ne kadar önemli olduğu oldu. Hem göze hitap eden hem de anlamlı içerikler üretmeye çalıştım.

Bugün ise sıra “1 Kelime 1 Mola” etkinliğindeydi. Bu etkinlikte, sürdürülebilirlik teması öne çıkıyor. TEDU'da sürdürülebilirlikle ilgili verilen hizmetlerden dört tanesini seçtim ve her biri için kısa bilgilendirici tasarımlar hazırladım. Bu süreçte hem üniversitenin sürdürülebilirlik vizyonunu daha yakından tanıma fırsatı buldum hem de bilgi ile görselliği bir araya getirmenin gücünü deneyimledim.

Günün sonunda, WOS (Web of Science) üzerinden belirli bazı sınırlamalar yaparak yayın verisi çektim. Bu verileri Müberra Hanım’ın istediği formata uygun hâle getirdim.

Müberra Hanım ile birlikte TEDU Ayşe Ilıcak Kütüphanesi iş akışları toplantısına katıldık. Bu toplantıda, Toplam Kalite Yönetimi ve Sistem Analizi derslerinde öğrendiğim teorik bilgilerin gerçek bir kurumda ne kadar etkili ve yerli yerinde kullanılabildiğini görmek beni hem şaşırttı hem de motive etti. Kitaplardan öğrenilen bilginin sahaya nasıl aktarıldığını görmek, mesleğe olan bağlılığımı daha da artırdı diyebilirim.



Bu hafta, hem yaratıcı hem de analitik yönlerimi geliştirebildiğim çok yönlü bir deneyim oldu.

18 Nisan 2025 Cuma

TED Üniversitesi Stajımın 9. Haftası

Bu hafta Esma Hanım ile birlikte çalıştık. Esma Hanım bize yaptığı işlerden bahsetti. Araştırma Teşvik Ödülleri sayfasını inceledik. Bu sayfada olan içerikleri bir kullanıcı gözünden değerlendirerek eksik bulduklarımızı ve önerilerimizi yazdığımız bir rapor hazırladık. Sıkça sorulan sorular formatının eskimesi ve kullanışsız olmasından dolayı buna alternatifler bulmak üzerine konuştuk. Chatbot'ların özellikle pandemi döneminde kütüphanelerde sıkça kullanılmaya başlandığını fakat bunun da hazır soru cevaplardan öteye gitmediğini öğrendim. Yapay zeka destekli bazı chatbotların verimi sıradan chatbotlara göre daha iyi olması nedeniyle ileride bu tarzda bir şey kullanılabilir. Siteye entegre edilebilecek bazı yapay zeka destekli chatbotları araştırdım ve bunun üzerine Esma Hanımla konuştuk.

Sonraki görevimiz Araştırma Teşvik Ödüllerinin kriterlere göre verilmesiyle alakalıydı. Bize verilen dosyalardaki başvuruları WoS ve Scopusta inceledik ve ödülleri hesapladık. Alışana kadar biraz zorlandık ama Esma hanım zorlandığımız yerlerde bize yardımcı oldu.

Son görevimiz Kişisel Araştırma Fonları (KAF) hakkındaydı. Esma Hanım bize KAF hakkında bilgi verdikten sonra yönergeyi inceleyip rapor hazırlamamızı istedi. Diğer üniversitelerin yaptıklarını ve KAF hakkında genel bilgi veren siteleri inceledikten sonra kendi fikirlerimi de ekleyerek bir rapor hazırladım.

TEDU Stajımın 9.Haftası

TED Üniversitesi Kütüphanesi'ndeki staj sürecimde iki ayı geride bıraktım. Bu hafta, kütüphane işlerinin daha çok “arka planında” yer alma fırsatım oldu. Esma Hanım’ın yanında çalışarak işleyişin perde arkasındaki detayları yakından gözlemledim. Birlikte çalıştığımız süre boyunca, daha önce deneyim sahibi olmadığım pek çok konuda yeni bilgiler edindim. Esma Hanım’ın tecrübesi ve sakin anlatımı sayesinde, teoride duyduğum birçok kavramın pratikte nasıl işlediğini anladım. Bu süreç bana, kütüphanecilik mesleğinin görünmeyen ama çok önemli altyapı çalışmalarının parçası olduğunu gösterdi. Esma Hanım, anlattığı her konuyu örnek çalışmalarla pekiştirerek sürece aktif bir şekilde katılmamızı sağladı. Bu yöntem, öğrendiklerimi daha iyi anlamama yardımcı oluyor. Sistemlerin işleyişini gözlemlemek, sadece teorik bilgileri değil, uygulamalı becerilerimi de geliştirmemi sağladı.

Bu hafta, kütüphanenin TED Üniversitesi içindeki rolünü daha iyi anlama fırsatım oldu. Esma Hanım’ın yardımlarıyla, özellikle AVESİS ve EBYS gibi sistemlerin üniversitenin bilgi yönetimi sürecindeki işlevlerini gözlemleme şansı yakaladım.

11 Nisan 2025 Cuma

TEDU Kütüphanesi'nde Staj

Bu hafta Enes Bey’in haftasındayız, ancak kendisi izinde olduğu için B blok kütüphanesinde Sebahat Hanım ile birlikte çalıştık. Sebahat Hanım, dolaplardaki kitapların listelenmesi görevini verdi. Dolapları paylaştıktan sonra, kitapların adını, yılını ve ISBN bilgilerini Excel dosyasına girdik. Bu işlem neredeyse 1,5 günümüzü aldı. İkinci günün ortasında, Enes Bey’in geçen haftalarda verdiği ve yarısını tamamlayabildiğim görevi bitirdim. Verdiği konularla ilgili araştırma yaparak, Canva üzerinden bir sunum hazırladım. Haftanın son günü ise Sebahat Hanım, bize elektronik kitap koleksiyonu geliştirme görevi verdi. Turcademy’nin kaynaklarının bulunduğu Excel dosyasını filtreleyerek, üniversitedeki bölümleri dikkate alarak ve belirli bir bütçe dahilinde kitapları seçtim.

TEDU Stajımın 8.Haftası

 Bu hafta Sebahat Hanım'ın yanındaydık. 

Haydar Bey bir kitap listesi oluşturmamızı istedi. Listenecek kitapların sayısı fazla olduğu için bu iş bir günden fazla zamanımızı aldı. 

Sebahat Hanım elektronik kaynaklar hakkında detaylı bilgiler bilgi verdi. Elektronik kaynakları seçerken nelere dikkat edildiğini anlattı sonrasında bizimle paylaştığı liste üzerinden 10.000tl'lik bir liste hazırlamamızı istedi. Listeyi hazırlarken alan bazlı olmasına öncelik verdim. Ardından güncel ve çeşitli kaynak olmasına dikkat ettim. Oluşturduğum listedeki kaynakları tek tek kontrol ederek TEDU kütüphanesinde var olanları çıkarttım. Benzer yayınevlerinden güncel ve popüler kaynaklarını almaya özen gösterdim. 

TEDU stajımda teorik bilgilerimi pratiğe geçirmemde bana imkan sağlıyor. İleride bana çok fayda sağlayacağına eminim....


Elif Seha Coşkun